STIEROV PRETHODNIK

MIRO KOVAČ 'Imali smo više opcija nakon razlaza s Mostom. Mnogi u HDZ-u bili bi sretniji koalicijom sa SDP-om, ali to nije bilo moguće'

 Ranko Šuvar / Hanza Media

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova i aktualni saborski zastupnik HDZ-a Miro Kovač gostovao je N1 televiziji. Kovač je komentirao koaliciju HDZ-a i HNS-a, ostavku Stiera na mjestu ministra vanjskih poslova, ali i provođenje reforme obrazovanja.

Kad se u HDZ-u saznalo da će Davor Ivo Stier podnijeti ostavku? - bilo je prvo pitanje voditelja.

- Saznao sam jučer, nisam znao kakvu će odluku donijeti, ali nisam bio iznenađen, očekivao sam to. Vidio sam medijske napise da se priprema ostavka, ali nisam znao, jučer sam vidio i preslušao vijesti i tada sam vidio da je podnio ostavku - rekao je Kovač, a piše N1.

Plenković je rekao da je osjetio da je Stier nezadovoljan, je li se to osjetilo na Predsjedništvima? - bilo je sljedeće pitanje.

- Osobno nisam iznenađen odlukom Stiera, ponavljam, nisam znao, ali nisam bio iznenađen, ali .. bio sam iznenađen. Vidio sam jučer njegovu konferenciju, on je rekao da želi raditi tu u zemlji i očekujem od njega da doprinese radu Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru i razvoja HDZ-a kao državotvorne stranke, koja je narodnjačka, državotvorna i da zaista budemo vjerodostojni prema građanima.

Na pitanje vjeruje li u te razloge, dogovorio je:

- Moram mu vjerovati, on je ozbiljna osoba, saborski zastupnik, moram vjerovati kolegi da želi raditi u zemlji, to je pozitivno, moramo svi biti svjesni toga da su nas izabrali građani, moramo osluškivati njihovo bilo, i dužni smo biti s njima u kontaktu, to ja činim.

Upitan je li odluci Stiera presudila koalicija s HNS-om, kazao je:

- Gospodin Stier to jučer nije rekao, on je bio zagovornik koalicije s Mostom, ali sada ćemo se svi truditi da Vlada bude stabilna, da imamo stabilnu saborsku većinu, da ta Vlada funkcionira i da ono što HDZ jest bude zastupljeno u politikama HDZ-a.

Na pitanje je li on zadovoljan ovom koalicijom, Kovač je rekao:

- Nakon prekida s Mostom, trebalo je naći adekvatno rješenje. Koje smo rješenje imali - izbori, treći prijevremeni - ne, koje smo mogućnosti imali - mogli smo, kažem, teoretski koalirati sa SDP-om, to nije bilo moguće i zbog konfiguracije u SDP-u iako mislim da bi mnogi u HDZ-u bili sretniji koalicijom sa SDP-om. Bio je tu HSS, što bi bila prirodna opcija, ali oni to na čelu s Beljakom nisu htjeli, treća mogućnost je bila ova mogućnost s HNS, i bila je s nekim manjima, pojedincima od situacije do situacije. Odabrana je ova mogućnost s HNS-om i sada je samo važno da politika Vlade koju zastupa predsjednik Vlade bude zastupljeno ono što HDZ jest, uvažavajući i ono što želi i koalicijski partner, ali mi smo najveći partner, imamo najviše zastupnika u saborskoj većini i prirodno je da ono što HDZ jest bude dominantno u politici Vlade.

Upitan ima li još nezadovoljnika u HDZ-u zbog ovog zaokreta, Kovač nije direktno odgovorio:

- HDZ je najveća stranka u Hrvatskoj, državotvorna, koja je s Tuđmanom uspjela uvesti demokraciju i sada mora Hrvatsku pretvoriti u efikasnu - zemlju u kojoj će se mlad osjećati vrijednima.

Može li se to s ovom većinom? - pitao je voditelj.

- Imali smo 78 zastupnika, u to se krenulo s namjerom da se mandat odradi do kraja. Ja sam optimist, mislim da to može funkcionirati, ali važno je da u politikama Vlade bude dominantno ono što je politika HDZ-a. Hrvatskoj moramo osigurati izvjesnost, raditi na tome da imamo izvjesnost za one u politici i za građane. Treba reformirati obrazovanje, zdravstvo, pravosuđe i osobno se zalažem za promjenu izbornog zakona koji će omogućiti jači kontakt između zastupnika i građana, što više izravno izabranih ljudi, pa i u Vladi iako to ne može biti stopostotno, ali da građani znaju koga su izabrali.

Kovač je i zanijekao da postoje frakcije u HDZ-u:

- Ne postoje frakcije, postoje preferencije, znate, netko sluša AC/DC, netko neku drugu grupu, ai ipak smo svi u istom timu i igramo za Hrvatsku.

Na pitanje hoće li ministrica obrazovanja moći provesti reformu obrazovanja, odgovorio je:

- Ministrica će imati svoj koncept koji će uskladiti s predsjednikom Vlade, on vodi politiku, ne možete vi voditi svoju politiku, dio ste Vlade i politika obrazovanja bit će Vladina politika.

Na opasku voditelja da su se pojavila tumačenja da Stier kani na čelo HDZ-a, Kovač je kratko rekao:

Nisam o tome razmišljao, samo sam čuo da je govorio o participaciji i načelu jedan čovjek- jedan glas. HDZ se razvija u tom smjeru i osobno sam mišljenja da je dobro da se svi naši ljudi potvrđuju od baze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:00