NERAZJAŠNJENE OKOLNOSTI

MISTERIJ PADA HELIKOPTERA 2007. Drugi nalaz vještaka: Spužva nije kriva za pad

Pri padu helikoptera troje je ljudi poginulo, a sedam ozlijeđeno. Četiri osobe okrivljene su za nesreću. Sada bi istraga mogla krenuti ispočetka
 Damir Glibušić / CROPIX

Teorija da pilot nije mogao upravljati zbog izolacijske spužve koja se zaglavila iznad rešetki upravljačkog sustava na stropu putničke kabine i nenadano ih zablokirala nije vjerojatna. (...)

Uzrok nepoznat

Za nekontrolirano okretanje helikoptera ulijevo nije bila kriva blokada otklona palice i pedala udesno”, stoji u zaključku vještačenja uzroka pada vojnog helikoptera H-253 u Vukovaru 9. srpnja 2007. koje su po nalogu zagrebačkog Županijskog suda proveli stručnjaci zagrebačkog Prometnog fakulteta i Fakulteta za strojarstvo u Ljubljani. S obzirom na rezultate nalaza, osam godina (!) duga istraga mogla bi se vratiti na početak, a uzrok pada, pri čemu su tri osobe poginule, a sedam ozlijeđeno, ostat će neotkriven.

Drugo vještačenje

Ovo je drugo stručno vještačenje. Prvo je 2013. proveo ovlašteni sudski vještak Miljenko Čop. Oba nalaza potpuno pobijaju onaj civilno-vojnog povjerenstva, čiji je čelnik Dinko Vodanović 2008. rekao da se s “velikom sigurnošću može reći” da je neovlašteno ugrađena spužva glavni tehnički razlog pada helikoptera. Četiri mjeseca nakon tog nalaza podnesene su kaznene prijave protiv 4 zaposlenika Zrakoplovno-tehničkog zavoda u Velikoj Gorici. Rezultati novog vještačenja zapravo se poklapaju s onima Miljenka Čopa koji je u svom izvješću napisao da spužva nije mogla izazvati pad i ustvrdio da je za pad kriv pilot Robert Garić. Po našim informacijama, novi nalaz predan je sudu početkom lipnja i tužiteljstvo se o njemu treba izjasniti. No, tvrde naši sugovornici, kako su dva stručna nalaza pobila teoriju o spužvi kao uzroku, sudu ne preostaje ništa drugo nego ukinuti odluku o istrazi protiv 4 djelatnika ZTZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:25