USTAVNE PROMJENE

MLAKAR O SLUČAJU PERKOVIĆ 'Vlada ne želi dozvoliti da Perković svjedoči pred njemačkim sudom'

Sabor je u petak pokrenuo ustavne promjene bez zastupnika HDZ-a, koji su tvrdili da odluka o pokretanju nije sukladna proceduri, pa su napustili sabornicu
 Davor Pongračić / Cropix

ZAGREB - HDZ-ov Davorin Mlakar rekao je danas novinarima kako se, ako su točne informacije iz medija, potvrđuju HDZ-ova upozorenja da Vlada zapravo želi izigrati svoju obvezu i na svaki način spriječiti da Josip Perković svjedoči pred njemačkim sudom.

Hrvatski mediji danas pišu da je Državno odvjetništvo pokrenulo predistragu kojom se želi utvrditi je li nekadašnji šef UDBE Josip Perković odgovoran za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine. Pokretanjem nove istrage, tumače mediji, Hrvatska ne može Perkovića izručiti Njemačkoj koja je već poslala uhidbeni nalog.

"Ako su točne informacije iz medija, onda se potvrđuje ono što smo govorili od lipnja, (a to je) da Vlada u stvari želi izigrati svoju obvezu i da želi na svaki način ne dozvoliti da Peković svjedoči pred njemačkim sudom", izjavio je Mlakar novinarima komentirajući pokretanje predistrage.

Potvrdno je odgovorio na upit može li se pokretanje predistrage povezati s u petak izglasanom odlukom da se pristupi promjenama Ustava i propiše nezastarijevanje kaznenih djela teškog ubojstva počinjenog iz političkih pobuda, što je predložilo 46 zastupnika SDP-a.

"Mislim da je to bila namjera, neovisno o tome bi li se ta odluka o promjenama Ustava dogodila u petak, tjedan dana prije ili kasnije, i ostat ću kod te tvrdnje. Promjene Ustava nisu nužne da bi se postupilo po zahtjevu i izručilo čovjeka njemačkom sudu, ako zastara nije nastupila, što mi tvrdimo", rekao je Mlakar.

Hrvatski sabor u petak je pokrenuo ustavne promjene bez zastupnika HDZ-a, koji su tvrdili da odluka o pokretanju nije sukladna proceduri, pa su napustili sabornicu.

Na prijedlog SDP-ovih zastupnika o promjeni Ustava, mišljenje je ranije dala i Vlada koja je predložila da se nezastarijevanje propiše za sva teška ubojstva.

S tim su se suglasili svi saborski klubovi, no HDZ traži i da se posebno propiše i nezastarijevanje ubojstava počinjenih u ime jugoslavenskog komunističkog režima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:02