SRBIJA SVAKOGA DANA SVE VIŠE NAPREDUJE, A MI...

MMF: Hrvatska pala na samo dno ljestvice

MMF u 2012. godini predviđa da će rast inflacije usporiti na 2,4 posto, a od Hrvatske su bolje Srbija, Mađarska, Slovenija, Estonija, Rumunjska i Bugarska.

ZAGREB - Hrvatska ekonomija ove će godine rasti po stopi od 1,3 posto, procjenjuje Međunarodni monetarni fond u svojim proljetnim Svjetskim ekonomskim prognozama. Iz toga proizlazi da je MMF danas još manje optimističan u pogledu Hrvatske nego prije šest mjeseci kada je u očekivao rast BDP-a od 1,6 posto.

Nove procjene MMF-a u skladu su s očekivanjima analitičara Ekonomskg instituta (rast tek 1,3 posto). Međutim, dok u 2012. Institut najavljuje rast od 2,4 posto, MMF je sada oprezniji i vjeruje da će BDP rasti tek 1,8 posto. To je mnogo lošije od svih zemalja regije i čini se da je Hrvatska već prikovana za samo dno.

Dok je smanjio procjene ekonomskog rasta, MMF je istodobno povećao očekivanja za inflaciju za koju vjeruje da će doseći 3,5 posto. Lani je ona iznosila tek jedan posto.

Rast inflacije

No, MMF u 2012. godini očekuje da će rast inflacije usporiti na 2,4 posto. Kada je riječ o nezaposlenosti, ona će ove godine nastaviti rasti. S prošlogodišnjih 12,3 posto, MMF računa da će ove godine doseći 12,8 posto. S laganim ubrzanjem oporavka ekonomije, iduće bi godine trebala pasti na 12,3 posto.

Regija Nove Europe (Turska, Poljska, Rumunjska, Mađarska, Bugarska, Srbija, Litva, Latvija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo) u prosjeku će ove godine rasti brže od Hrvatske - 3,7 %.

Najviše u Turskoj

Najbrži rast očekuje se u Turskoj i Poljskoj, od oko četiri posto. Iduće godine pak najbrže bi mogla rasti ekonomija Srbije, čak pet posto. Za globalno gospodarstvo MMF prognozira rast za 4,4 posto u ovoj godini i 4,5 posto u 2012.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 22:37