VIPNET, HT I TELE 2

Mobilni operateri u nevjerici zbog poreza: Krećemo s masovnim otkazima, a i manje ćemo ulagati!

 Dragan Matić / CROPIX

Žestoki odgovor telekomunikacijskih tvrtki na odluku Vlade da im se ponovno uvede takozvani krizni porez od 6 posto na mobilnu komunikaciju, nije trebalo dugo čekati. Najavili su tužbu Ustavnom sudu, ali i prijete masovnim otkazima te još manjim ulaganjima u razvoj telekomunikacija.

- Šokirani smo da se Vlada, koja je u predizbornim programima najavila orijentiranost europskim načelima i privlačenju stranih investicija, odlučila na oživljavanje od Europe žestoko kritiziranog antipoduzetničkog poteza prethodne vlade.

Povrat s kamatama

Mjera znači usporavanje razvoja telekomunikacija, reviziju naših već donesenih poslovnih planova usmjerenih razvoju i po pitanju investicija i po pitanju radnih mjesta, a nakon analiza ćemo govoriti o konkretnim brojkama. Upitan je i sam efekt ove mjere za državni proračun jer niz pravnih stručnjaka koje smo konzultirali mjeru smatra neustavnom. To u konačnici to može značiti i povrat prikupljenih novaca s kamatama, nakon što Ustavni sud da svoje mišljenje - poručuju iz Vipneta.

Najveća investicija

Taj telekomunikacijski div se ne slaže s izjavama Radimira Čačića i Zorana Milanovića izrečenima na sjednici Vlade, da se za usluge operatera u Hrvatskoj plaća jedna od najvećih cijena u Europi, a da su ulaganja dvostruko manja nego u drugim europskim državama.

- Mi smo najveća greenfield investicija u Hrvatskoj ikada. Samo je lani u zemlju investirano 150 milijuna eura. To je više od bilo koje druge tvrtke u Hrvatskoj - ističu u toj telekomunikacijskoj kompaniji.

U Hrvatskom Telekomu, najvećem teleoperateru u Hrvatskoj, s prihodom od gotovo 2 milijardi kuna godišnje, upozoravaju da će ponovno uvođenje poreza znatno usporiti razvoj cjelokupnog gospodarstva.

Negativan utjecaj

- S obzirom da razvoj i ulaganja u telekomunikacijski sektor neposredno utječu na BDP te je telekomunikacijska infrastruktura preduvjet konkurentnog i razvijenog društva, smanjenje ulaganja u telekomunikacije, koje će se dogoditi uvođenjem poreza na mobilne usluge, imat će neposredan učinak i na razvoj gospodarstva u cjelini. Upravo zbog ove povezanosti razvoja gospodarstva, društva i razvijenih telekomunikacija, Europska Komisija se opredijelila protiv posebnog oporezivanja telekom sektora i dovela u pitanje slične posebne poreze u nekim od članica Unije te tražila njihovo ukidanje - poručuju iz HT-a te također upozoravaju da će zbog toga morati revidirati svoje planove, između ostalog i ulaganja, za naredno razdoblje.

Inače HT-se zadnjih dana našao u središtu interesa javnosti zbog najave otpuštanja čak 684 zaposlenika. Ta odluka je donešena davno prije vladine odluke o porezu, a kao razlog su naveli povećana ulaganja u tehnologiju, jačanje konkurencije i smanjenje kupovne moći.

Treća po veličini teleoperatreska kompanija Tele 2 se također upozorava da je taj namet imao dalekosežan negativan utjecaj ne samo na mobilnu industriju, nego i na hrvatsko gospodarstvo.

- K tome, navedena naknada bila je u suprotnosti s EU zakonodavstvom, a zbog čega je Europska Komisija poduzela oštre korake prema zemljama koje nisu uskladile svoje zakonodavstvo - ističu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:20