AL NAHYAN U HRVATSKOJ

MOĆNI ARAPSKI ŠEIK U ZAGREBU S DRŽAVNIM VRHOM, A U SPLITU GA ČEKA MEGAJAHTA Impozantni brod vrijedi 300 milijuna dolara, vlasnik mu je bio Abramovič

 
 HANZA MEDIA

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u četvrtak u Banskim dvorima u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdullahom bin Zayedom Al Nahyjanom.

Plenković i bin Zayed Al Nahyan razgovarali su o mogućnostima proširenja gospodarskih odnosa, poglavito u području prehrambene, obrambene industrije, građevinarstva, energetike i turizma.

Nakon sastanka predviđeno je potpisivanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak, koji će s hrvatske strane potpisati ministar financija Zdravko Marić, priopćeno je iz Vlade.

Tijekom boravka u Hrvatskoj ministar bin Zayed Al Nahyan se sastaje i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, te s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Zagreb, 130717. 
Predsjednica Republike primila je NJ.V. Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministra vanjskih poslova i medjunarodne suradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
Predsjednica Republike primila je šeika bin Zayeda Al Nahyana, ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata

Zagreb, 130717.
MVP, Zrinjevac.
Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejcinovic Buric sastala se s ministrom vanjskih poslova i medjunarodne suradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikhom Abdullahom bin Zayed Al Nahyanom, koji boravi u sluzbenom posjetu Republici Hrvatskoj.
Na fotografiji: Marija Pejcinovic Buric sa Sheikhom Abdullahom bin Zayed Al Nahyanom.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / HANZA MEDIA
Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se s ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdullahom bin Zayed Al Nahyanom, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Istodobno, naš fotoreporter snimio je u Splitu famoznu jahtu Pelorus, koja se sa svih svojih 115 metara dužine usidrila sa sjeverne strane Marjana.

Radi se o jednoj od najpoznatijih i najvećih svjetskih megajahti i smatra se 19. na svijetu po svojoj dužini u klasi luksuznih jahti, a mnogi je smatraju najljepšom na svijetu.

Odnedavno je u vlasništvu obitelji šeika al-Nahyana, koja ju je kupila od američkog filmskog producenta i milijardera Davida Geffena.

Split, 130717
Jahta Pelorus duzine 115 metara usidrila se sa sjeverne strane Marjana.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkić / HANZA MEDIA
Jahta Pelorus usidrila se sa sjeverne strane Marjana

Njenu izradu naručio je jedan milijarder iz Saudijske Arabije, dizajnirao ju je Tim Heywood, a interijer je potpisao Terence Disdale. Izrađena je u Lürssenovom pogonu u Bremenu i porinuta 2003. godine, da bi 2004. bila prodana ruskom milijarderu Romanu Abramoviču koji ju je malo preuredio pa je, između ostalog, dodao još jedno sletište za helikoptere.

U "garaži" ove megajahte držao je jet ski i druge "igračke" za vodu. Pelorus je svojom impozantnom pojavom nakon preuređenja izazvao niz glasina, pa se između ostalog nagađalo da je opremljen skrivenim raketnim sustavom te sustavom za “zbunjivanje” raketa i torpeda, pa čak i - podmornicom, no kako slavni ruski tajkun drži do svoje privatnosti, pouzdani detalji uređenja jahte nikada nisu dospjeli do javnosti.

Split, 130717
Jahta Pelorus duzine 115 metara usidrila se sa sjeverne strane Marjana.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkić / HANZA MEDIA
Jahta Pelorus dužine 115 metara usidrila se sa sjeverne strane Marjana

Abramovič je jahtu obilato koristio za odmor u krugu obitelji i zaštitara, te još 46 članova posade. Pelorus je opskrbljen i bazenom za plivanje, kao i bazenom za spa, a vlasnički apartman ima panoramski pogled sa 180 stupnjeva i privatnu palubu.

Sa svojim Pelorusom Abramovič je ljeti volio dolaziti u Hrvatsku, te je godinama ova jahta jedinstvene ljepote bila zamijećivana u okolici Dubrovnika, dok bi u zimskom razdoblju Pelorus krstario oko Sueza. Poznato je da je 2005. Abramovič posudio Pelorus nogometašima Franku Lampardu i Johnu Terryju na dva tjedna kao nagradu za postignuća u njegovom klubu Chelsea. Dapače, dvije godine kasnije Terry je dobio priliku provesti medeni mjesec sa svojom novopečenom suprugom Toni Poole na Pelorusu.

No, 2007. nakon razvoda od svoje druge supruge, bivše stjuardese Irine Maladine, s kojom ima četvero djece, odrekao se Pelorusa u sklopu brakorazvodne otpremnine.

Abramovičeva bivša supruga 2011. prodala je Pelorus za 300 milijuna dolara Davidu Geffenu, američkom filmskom producentu i multimilijarderu koji je poznat kao osnivač kompanija DreamWorks Records, Asylum Records, Geffen Records i DGC Records.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:47