SUDSKA PRESUDA

MORA PLATITI 10.000 KUNA ZBOG 'GOSPOĐICA GLAVNA UREDNICA' Seksistička izjava bivšeg saborskog zastupnika

Presuda bivšem saborskom zastupniku: Mora platiti 10 tisuća kuna, jer je novinarku oslovio s „gospođica glavna urednica"

BELI MANASTIR - Zbog toga što ju je u nekoliko navrata u jednom novinskom tekstu oslovio s „gospođica glavna urednica“, a onda to isto ponovio i nakon što ga je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila da je riječ o seksizmu, bivši saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i načelnik Općine Kneževi Vinogradi Deneš Šoja, dužan je platiti 10 tisuća kuna odštete Krisztini Krijak, glavnoj urednici tjednika Uj Magyar Kepes Ujsag, koji u Hrvatskoj izlazi na mađarskom jeziku.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Osijeku, stalna služba Beli Manastir, prema kojoj Šoja mora platiti i troškove parničnog postupka u iznosu od 2.730 kuna te zatezne kamate. Riječ je o sporu koji datira iz jeseni 2013. godine, u vrijeme kada je Šoja bio saborski zastupnik. Prvo je naime Krijak 26. rujna 2013. u tjedniku u kojem je glavna urednica napisala tekst u kojem se obratila Šoji napisavši, između ostaloga, i kako „...zastupnik zaboravlja da nemaju svi Mađari u Hrvatskoj sedamdeset godina kao on, i još postoje djeca i roditelji koji bi izabrali školovanje na mađarskom nastavnom jeziku i ne bi slijedili njega kao primjer koji već i prije trideset godina nije upisao svoju djecu u mađarsku školu.

” Šoja je na to reagirao otvorenim pismom koje je 4. listopada 2013. objavljeno u drugim novinama na mađarskom jeziku Horvatorszagi Magyar Naplo. Pri tome je Krijak, ne navodeći uopće njezino ime i prezime, u više navrata oslovio kao „gospođica glavna urednica“, a u zadnjoj je rečenici još napisao i: „Kao privatna osoba (individualac) predložio bih mađarskim medijima u Hrvatskoj da s vremena na vrijeme podsjete sve one koji se približavaju četrdesetim godinama, a koji se još nisu odlučili za rađanje djece, da im biološki sat neumoljivo kuca.”

Krijak je to doživjela kao uvredu za sebe, a posredno i za ostale žene koje nisu rodile djecu, zbog niza omalovažavajućih navoda i stereotipa i to „temeljem bračnog statusa, odnosno diskriminacijski način izražavanja temeljem spola i obiteljskog statusa.“ S obzirom da je Šoja isto ponovio i nakon što je zbog seksizma upozoren od Pravobraniteljice, Krijak ga je tužila tražeći odštetu od 25 tisuća kuna.

Istaknula je i kako njegove riječi, s obzirom da je saborski zastupnik, „imaju znatno veću snagu i odjek od prosječnog građanina.“ Šoja se pak branio da u njegovom tekstu nema omalovažavjućih navoda i stereotipa. Nejasno mu je što je uvredljivo u tome da se nekoga oslovljava s „gospođica“, „jer je u hrvatskom, kao i u drugim jezicima europskih naroda, uvriježeno je oslovljavati neudanu ženu “gospođicom”, a uporaba te riječi nije zabranjena u RH, jer bi onda svaki građanin ove države bio u građanskom deliktu kada bi se koristio izrazom “gospođica” kao seksističkom titulom.“

Kad je riječ o posljednjoj rečenici njegova teksta, Šoja je naglasio kako je propagirao demografsku obnovu kao sveeuropski problem te da „sintagma “otkucavanja biološkog sata” ne koristi se isključivo vezano za ženu, već za oba spola, kao i za sva živa bića.“

Sud je u konačnici prihvatio tužbu u dijelu koji se odnosi na oslovljavanje tužiteljice s „gospođa glavna urednica“ i za to osudio Šoju. Što se tiče „otkucavanja biološkog sata“, ocjena je suda da ona nije izravno upućena Krijak iako se „iz konteksta može zaključiti da se i ta rečenica odnosi upravo na nju. No, istu treba sagledati u svezi s tekstom tužiteljice gdje ona tuženiku spočitava njegovu dob od sedamdeset godina.” Stoga je sud taj dio tužbe odbacio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:15