KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA

Muke za Komadinu: SDP-ova koalicija nije uspjela izglasati svog predsjednika Županijske skupštine

 CROPIX

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije jutros nije uspjela jer kandidat SDP-ove koalicije, Franjo Butorac iz PGS-a, nije uspio dobiti većinu glasova za predsjednika tog predstavničkog tijela.

Naime, koalicija SDP-PGS-IDS-HSU-HSS osvojila je na nedavnim lokalnim izborima 22 vijećnička mjesta u Županijskoj skupštini, što znači da im nedostaje jedna ruka za ostvarivanje njihovih kadrovskih planova. SDP-ova koalicija nije ju uspjela osigurati u postizbornim dogovorima pa bi se nova sjednica trebala sazvati u roku od mjesec dana. Inače, po zakonu skupštinari imaju pravo na još dva pokušaja, tako da će se, ako se Županijska skupština ne formira do 19. kolovoza, morati ponoviti izbori za to predstavničko tijelo građana PGŽ-a.

Na jutrošnjoj sjednici Most, Živi zid i Akcija mladih nastupili su u zajedničkom bloku, najavivši da u drugi krug ulaze sa svojim kandidatom Marijom Alempijevićem iz AM-a. HDZ, pak, neslužbeno zaziva da se mandat podijeli na pola-pola između predstavnika SDP-ove i HDZ-ove koalicije. Inače, osim spomenutih 22 skupštinara SDP-ove koalicije, u novi saziv Županijske skupštine PGŽa ušla je koalicija HDZ-HSP-HSP AS-HSLS-HRAST-Pokret za uspješnu Hrvatsku-BUZ-HDS koja je osvojila 13 mjesta, koalicija Akcija mladih-Živi zid– Snaga-Alternativa s 5 osvojenih mjesta, Most s 3 mjesta te Lista grupe birača s nositeljem Hrvojem Burićem s dva mjesta.

Valja spomenuti da je za sutra zakazana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke gdje je SDP-ova koalicija također u nepovoljnoj poziciji, jer joj nedostaju četiri ruke za većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:47