BUDITE NA OPREZU

Munje, tuča i grmljavinsko nevrijeme u Dalmaciji, izbila dva manja požara

Kiša praćena grmljavinom prešla je preko kontinentalne Hrvatske

Vela Luka

 Andjela Scepanovic/Cropix

>>> NOVO 22:27 Oko 20:30 Velu Luku na otoku Korčuli je pogodilo kratko nevrijeme koje je donijelo tuču i velike oscilacije plime i oseke.

image
Andjela Scepanovic/Cropix
image
Andjela Scepanovic/Cropix
image
Andjela Scepanovic/Cropix
image
Andjela Scepanovic/Cropix
image
Andjela Scepanovic/Cropix

21:26 U Dalmaciji su izbila dva manja požara, javlja Dalmatinski portal. Jedan požar izbio je na Braču iznad Supetra a drugi u Segetu Gornjem.


20:29 Vukovarsko-srijemska policija policija objavila je danas da su jučer dvojica muškaraca pala s krovišta kuća prilikom saniranja štete nastale uslijed olujnog nevremena.

Oko 17:30 pri padu s krovišta obiteljske kuće u Privlaci teže je ozlijeđen 63-godišnjak iz Vinkovaca, dok je u Komletincima oko 18:30 56-godišnjak iz Komletinaca pri padu s krovišta kuće na tlo tavanskog prostora zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.


19:09 Hrvatske elektroprivreda (HEP) priopćila je u subotu kako je 12.300 korisnika još uvijek bez struje nakon olujnog nevremena koje je pogodilo Hrvatsku, unatoč činjenici da su od trenutka smirivanja oluje svi raspoloživi monteri angažirani na popravcima, njih oko 500.

Iz HEP-a ističu da je jako olujno nevrijeme od srijede, uzrokovalo velik broj prekida u opskrbi električnom energijom na širem području Karlovca, Zagreba, Siska, Varaždina, Zaboka, Čakovca, Koprivnice, Bjelovara, Požege, Novske, Slavonskog Broda, Osijeka i i Vinkovaca.

“Odmah po smirivanju oluje, sve raspoložive ekipe montera HEP-Operatora distribucijskog sustava izašle su na teren te su započele s otklanjanjem kvarova”, istaknuli su.

Ipak, još uvijek je oko 12.300 korisnika bez električne energije. Najviše na području Popovače i Volodera (900), Kutine (2400), Novske, Lipika i Pakraca (3500 korisnika), Slavonskog Broda (325 korisnika), Županje (1480 korisnika), te posebno na širem području Vinkovaca, gdje je bez napajanje još oko 4900 korisnika.

Jučerašnje nevrijeme ponovno je prouzročilo prekide u opskrbi električnom energijom. HEP navodi da je na širem području Vinkovaca do jučer uspio priključiti 95 posto korisnika, ali i da je novo nevrijeme sve vratilo gotovo na početak.

Od sutra pojačanje na terenu

Iz HEP-a poručuju da je do sada u sanaciji kvarova angažirano više od 500 radnika, ali da će im se od sutra pridružiti i dodatne ekipe iz ostalih dijelova Hrvatske.

“Također, HEP će pogođenim županijama na raspolaganje staviti agregate za proizvodnju električne energije”, poručuju.

Šteta na mreži i elektromagnetskim objektima je velika.

“Samo procijenjeni trošak nužne sanacije, potrebne kako bi korisnici što prije dobili električnu energije, iznosi oko 21 milijun eura, dok će trošak potpune sanacije elektroenergetske mreže na pogođenim područjima biti višestruko veći”, kažu iz HEP-a.


18:40 Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u subotu koordinacijski sastanak oko saniranja posljedica nevremena nakon kojega je poručeno da će Vlada pomoći u sanaciji šteta, a da je trenutni prioritet uspostaviti opskrbu električnom energijom.

image

Andrej Plenković na sastanku s članovima Vlade, županima stradalih županija te predstavnicima svih nadležnih službi

Vlada Rh/

U priopćenju iz Vlade navode kako je Plenković na sastanku od svih župana i lokalnih stožera zatražio da žurno podnesu sve dodatne zahtjeve za interventnih snagama, opremom, građevinskim materijalom i drugim potrepštinama, kako bi se što prije pomoglo stanovništvu i normaliziralo stanje na terenu.

"Prioritet je otklanjanje šteta na elektro-distribucijskom sustavu kako bi se u što kraćem roku uspostavila redovna opskrba električnom energijom", poručili su iz Vlade.

Prema priopćenju HEP-a, još uvijek je bez struje 12.300 korisnika.

Iz Vlade su istaknuli kako je od predstavnika županija zatraženo da izrade preliminarnu procjenu nastalih šteta, kako bi se pomoć mogla uputiti što žurnije.

“Kao i u slučajevima ranijih prirodnih nepogoda velikih razmjera, Vlada će pružiti financijsku i svaku drugu pomoć županijama i stanovništvu u saniranju nastalih šteta”. poručili su iz Vlade.

Dodaju kako je Plenković “apelirao je na sve dionike da u svom djelovanju budu maksimalno agilni, koordinirani i usmjereni prema potrebama građana na stradalom području”.

Ravnateljica DHMZ-a: Hrvatsku pogodila najveća oluja otkad postoje mjerenja

Glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Branka Ivančan-Picek izvijestila je da je ovoga tjedna Hrvatsku poharala grmljavinska oluja koja je po svom intenzitetu i razmjerima bila najveća na području Hrvatske otkako postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća.

Na sastanku su uz predsjednika Vlade i članove Vlade, sudjelovali predstavnici svih 13 pogođenih županija i grada Zagreba te Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Državnog inspektorata, Hrvatskih šuma, Hrvatske elektroprivrede i Hrvatskih voda, Robnih zaliha, DHMZ-a i Hrvatskog crvenog križa.


18:38 DHMZ je izdao narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za srednji Jadran na potezu od Zadra do Splita te južne otoke. Moguć je prolazno jak i olujni vjetar, obilnija kiša i tuča.


18:24 S Radio Sljemena obavijestili su slušatelje kako je grom pogodio odašiljač na Sljemenu te se trenutno njihov program emitira samo digitalno


18:21 Kako javlja stranica Lightning Maps, grmljavinsko nevrijeme približava se okolici Siska.


18:11 Nakon nevremena, koje je u petak zahvatilo i Sisačko-moslavačku županiju zaprimljeno je oko 500 dojava o štetama, a uz oštećenja zgrada najveći problem predstavlja nestanak struje i internetske mreže.

Nevrijeme je pogodilo područje Popovače, Kutine, Novske, Lipovljana, Gračenice i Volodera čiji su se predstavnici u subotu okupili na sjednici Stožera civilne zaštite koju je u Popovači sazvao župan Ivan Celjak.

U intervencijama nakon nevremena sudjelovalo je 96 vatrogasaca s 32 vatrogasna vozila iz 19 vatrogasnih postrojbi. Radilo se intervencijama na kućama, uz uporabu visinskih vozila, te o intervencijama na tlu.

Župan je protekle noći s predstavnicima službi obilazio stanovništvo pogođenih područja Popovače, Kutine i Novske, te općina Lipovljani i Jasenovac, gdje uz oštećenja stambenih i gospodarskih zgrada, najveći problem predstavlja nestanak struje i internetske mreže, što otežava komunikaciju na sanaciji šteta, te teškoća u opskrbi domaćinstava vodom.

Na terenu su vatrogasci i radnici HEP-a po čijim je procjenama bez električne energije ostalo oko 25.000 domaćinstava, što je dosad najveći prekid elektroopskrbnog sustava.

U sanaciju šteta uključene su i Hrvatske šume jer je uklanjanje velike količine srušenih stabala preduvjet za popravak naponske mreže.

Na sjednici Stožera dogovorena je dinamika radova kako bi se stanovnicima što prije osigurala opskrba električnom energijom, te je utvrđena potreba za agregatima koji će se podijeliti preko zapovjednika županijske Vatrogasne zajednice.

Župan će sukladno dostavljenim zahtjevima gradova i općina, donijeti odluku o proglašenju prirodne nepogode.

Također je zatražena pomoć Janafa u osiguranju krana kako bi se mogli obaviti radovi na sanaciji šteta na tornjevima sakralnih

objekata u Novskoj, Lipovljanima, Popovači i Velikoj Ludini.

Iskazane su i velike potrebe za angažiranjem vatrogasaca kojih je nedovoljno.


17:00 >>> Nakon što su se nešto iza 16 sati nad Zagrebom nadvili sivi oblaci, kiša je počela padati nešto prije 17 sati. Periodički se u glavnom gradu Hrvatske može čuti i glasna grmljavina. Vjetar za sada nije jak.

Slaba kiša pada na Medvednici i u Varaždinu.

Državni hidrometeorološki zavod izvijestio je da je u 17 sati na Bilogori te kod Nove Gradiške i u Slavonskom Brodu i Gradištu bilo oblačno.

Jaka grmljavina može se čuti u Puli, a ima i oborina.

U Malinskoj ima grmljavine, no ne i oborina.


14:10 Slovenska agencija za okoliš Arso upozorila je na mogućnost bujičnih poplava na području Koruške.

- Danas poslijepodne, navečer i u prvom dijelu noći, za vrijeme nevremena s pljuskovima, moguć je nagli porast i izlijevanje vodotoka i manjih rijeka na području Koruške i u slivu Drave. Na ovom području već su visoki vodostaji rijeka i vlažnost tla.

image

Radarska slika

Također, upaljen je crveni meteoalarm za Istru i Primorje.

- Poslijepodne i navečer moguće je lokalno grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnijom oborinom - stoji u upozorenju.


10:15 - Slovenska agencija za okoliš (Arso) u subotu je za područje cijele Slovenije, u vremenu između 14 i 23 sata, izdala narančasto upozorenje za olujno nevrijeme.

Prema Arsu, moguće je snažno nevrijeme, s tučom te udarima vjetra i groma.

Ovaj put oluje će se formirati nad Slovenijom, a njihov položaj i vrijeme nastanka bit će još teže predvidjeti nego u petak, kada su se olujni sustavi formirali nad susjednom Italijom i kretali prema našem području, javlja Arso.

Od 18 sati u petak do 6 sati u subotu, zbog nevremena na terenu su bile 32 vatrogasne postrojbe. Zabilježena su 102 incidenta od kojih se 39 dogodilo na području regionalnog središta Slovenj Gradec, 25 na području Celja, 17 na području Ljubljane, a 14 na području Kopra.

Vatrogasci su uglavnom uklanjali srušena stabla i prekrivali uništena krovišta kuća i zgrada te ispumpavali oborinske vode iz zgrada.

Uslijed obilnih kiša stvorile su se veće bujice te su narasli vodostaji koji su plavili objekte i prometnice.

Aktiviralo se i nekoliko klizišta, izvijestila je Uprava za zaštitu i spašavanje.

Najteže je, javlja STA, bilo na području Črnega na Koroškem, gdje su poplavljene mnoge kuće, a zbog opasnosti od odrona aktivirana je i sirena za opću opasnost te je evakuirano oko 50 ljudi, koji su se u petak navečer uspjeli vratiti svojim domovima.


U većini krajeva u subotu će biti barem djelomice sunčano te i dalje nestabilno - lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom izgledni su već prijepodne, ali osobito u drugom dijelu dana i navečer kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme uz jak i olujan vjetar, ponegdje i tučom, prognoza je DHMZ-a.

U Dalmaciji sunčanije te uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu jugozapadnjak i jugo, a na sjeveru i bura.

Najviša dnevna temperatura zraka bit će od 25 do 30, na moru većinom od 30 do 35 °C.

U središnjoj Hrvatskoj bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimična kiša, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova moguća je ponovno poslijepodne i navečer. Vjetar sjeverni, prolazno jak. Bit će manje toplo nego proteklih dana uz temperaturu između 26 i 28 °C.

U gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu mogući pljuskovi praćeno grmljavinom poslijepodne i navečer. Vjetar umjeren, uz nestabilnosti jak, danju jugozapadnjak i jugo. Najviša dnevna temperatura u gorju oko 25 °C, na Jadranu oko 30 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. I dalje će biti vruće pa će barem malo osvježenje pružati more čija je temperatura između 26 i 28 °C.

Narančasti meteoalarm upaljen je za tri regije: Zagrebačku, Gospićku i Osječku.

image

Narančasti meteoalarm za tri regije

DHMZ

Na jugu Hrvatske i dalje bez promjene - pretežno sunčano i vruće. Puhat će jugo, ponegdje i jugozapadnjak. Noć i jutro topli i vrlo topli, a najviša temperatura zraka između 33 i 35 °C."

Sljedećih dana na kopnu smirivanje vremena uz pretežno sunčano i postupno toplije. U nedjelju ujutro mjestimice može biti magle ili niskih oblaka, a sunčanije će biti u ponedjeljak. U utorak ponovno raste vjerojatnost za lokalne pljuskove, osobito na zapadu prema kraju dana.

Na Jadranu većinom sunčano i vruće. U utorak raste vjerojatnost za lokalne pljuskove na sjevernom dijelu. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i jugoistočnjak, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:46