NARUČIO IH MESIĆ

Na Brijune stigle bolesne antilope koje će se morati eutanazirati

 Wikipedija

BRIJUNI – Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako deset oryx antilopa iz Omana boluje od virusne bolesti zvane „plavi jezik“ te da će se one morati eutanizirati. Prema Kolićevim riječima stanje na Brijunima je pod kontrolom, a oni još službeno nisu primili stav nadleženog ministarstva tako da se ne zna kada će se antilope eutanizirati.

Ostale životinje na Brijunima jeleni, mufloni i antilope nisu ugrožene, jer se bolest „plavog jezika“ prenosi komarcima kojih na sreću za sada nema.

- Životinje su klinički potpuno zdrave. Jedu, piju i dobro su raspoložene, doznajemo od ravnatelja Javne ustanove NP Brijuni Eduarda Kolića.

Podsjetimo, deset je oryx antilopa iz Omana na aklimatizaciju u Nacionalni park Brijune, a prije tranasporta za Veliku Britaniju, stiglo početkom ožujka. Antilope su na Brijunima trebale provesti od tri do šest mjeseci, za što bi Brijuni dobili najmanje 30 tisuća eura.

Dolazak antilopa iz Omana na Brijune s omanskim sultanom Qaboosom bin Saidom al Saidom dogovorio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Antilope su se na Brijunima trebale aklimatizirati na europsku klimu, te su trebale završile na privatnom imanju omanskog sultana u Velikoj Britaniji.

U Veliku Britaniju ipak na kraju neće stići. Da su antilope bolesne utvrđeno je dvadesetak dana nakon njihova dolaska, a na bolest tzv. plavog jezika koja je iznimno opasna i potencijalno smrtonosna za sve papkare, posumnjalo se u Hrvatskom veterinarskom institutu.

Nakon toga uzorci krvi poslani su u EU-ov referentni laboratorij Institute for Animal Health u Veliku Britaniju te se u četiri uzorka utvrdila pozitivna reakcija na bolest plavog jezika, a isti nalaz potvrđen je u referentom laboratoriju Terramo u Italiji. Bolest plavog jezika nije opasna za ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:09