BITKA ZA ZAGREB

NA IBLEROVU TRGU KONSENZUS Vrh SDP-a Bernardiću: 'Moraš u bitku za Zagreb, a Vrdoljak mora odustati od Mrak Taritaš'

Šef Hrvatske narodne stranke zasad nije odbio Davora Bernardića, ali nije rekao ni “da” njegovoj kandidaturi
Milan Bandić i Davor Bernardić
 Nenad Dugi / HANZA MEDIA

Davor Bernardić, kako doznajemo iz više izvora u SDP-u, sigurno ulazi u utrku za zagrebačkoga gradonačelnika ako ga podrži i HNS, a ta je odluka već predstavljena šefu narodnjaka Ivanu Vrdoljaku koji nije odbio Bernardića, ali mu nije rekao ni da.

U razgovoru s više članova Predsjedništva SDP-a i ljudi bliskih Bernardiću stječe se dojam da u stranci postoji konsenzus oko dva pitanja vezana uz Zagreb, a to su da SDP jednostavno mora imati svog kandidata, što unisono traži zagrebačka organizacija, te da u ovome trenutku nema bolje osobe za to mjesto od Bernardića.

Davor Bernardić će tu odluku donijeti do sredine veljače, a dotad čeka odgovor Ivana Vrdoljaka. No, oko tog se razmišljanja u stranci razilaze. Jedni kažu kako je moguće da se Vrdoljak odrekne Anke Mrak Taritaš u korist dogovora sa SDP-om oko nekih drugih lokalnih sredina i buduće suradnje na nacionalnoj razini, dok drugi sumnjaju da se može tako lako odreći svoje kandidatkinje koja je u kampanji već nekoliko mjeseci i dobro stoji u anketama.

Oni SDP-ovci koji misle da je moguć dogovor s HNS-om, kažu kako Mrak Taritaš u anketama dobro stoji jer ni SDP, ni HDZ još nemaju svoje kandidate. Minus joj je, smatraju, to što HNS u Zagrebu nema neku podršku, a SDP ima barem 25 posto svoga biračkog tijela i infrastrukturu.

- Čak i oni koji misle da nije dobro gurnuti predsjednika stranke u bitku za Zagreb, kažu da mi boljeg kandidata od Bere nemamo. Možda je trebalo doći do toga da mi podržimo Anku, ali od toga neće biti ništa jer zagrebačka organizacija želi SDP-ova kandidata. To je u neku ruku razumljivo jer bez gradonačelnika Zagreba SDP ne može dobiti ni parlamentarne izbore, a kada imate gradsku infrastrukturu i pozicije, lakše ćete i do glasova - smatra istaknuti član Predsjedništva stranke koji je ipak svjestan da je možda nerealno od HNS-a tražiti da podrže Bernardića.

Reterirati

Drugi član Predsjedništva rekao nam je kako se HNS ponio nekorektno prema SDP-u jer su svoju kandidatkinju istaknuli u vrijeme dok su oni prolazili kroz unutarstranačke izbore i sada su ih htjeli dovesti pred gotov čin, iako je, kaže naš sugovornik, Bernardić puno jači kandidat.

- Može li HNS reterirati i podržati Bernardića? Može. Hoće li? E, to ne znam. Ali znam da Anka nema šanse bez naše podrške, a cilj nam je da zajednički srušimo Bandića. Ako Bernardić odluči ići na Zagreb, a o tome odlučuje prije svega on, onda ima smisla razgovarati o tome da HNS odustane od Anke. Do izbora će Bernardiću rejting rasti i imat će veću podršku od Anke. A onda se otvara put za dogovore s HNS-om oko drugih sredina - ističe drugi član Predsjedništva, procjenjujući da Sandra Švaljek nema šanse za drugi krug i da priča da je SDP podrži više nije realna.

Također, ovaj član Predsjedništva kaže kako nije neuobičajeno da šef stranke ide u utrku za gradonačelnika, a onda poslije i za premijera jer takvih primjera ima u Europi, ali za to trebaju podršku HNS-a kako bi se cijeli lijevi centar okupio oko Bernardića.

Kada bi HNS odustao od svoje kandidatkinje, onda bi se, kažu nam izvori iz SDP-a, lako s njima dogovorili i u drugim sredinama. Prepustili bi im zauzvrat Čakovec, za koji ambicije pokazuje međimurski župan Matija Posavec koji želi djelovati i na nacionalnoj razini iz Sabora, a Stjepan Kovač, koji je doista dobar SDP-ov gradonačelnik, išao bi za župana.

Drugi krug

Treći član Predsjedništva s kojim smo razgovarali također se slaže da je Bernardić najbolji kandidat za tu poziciju, ali smatra kako nije nužno da se dogovore s HNS-om jer predviđa da će Bernardić ući u drugi krug s Bandićem, a onda će ga HNS podržati. Ako se dogodi da Mrak Taritaš uđe u drugi krug, onda će nju SDP podržati.

- Loptica je kod Vrdoljaka - kaže nam, pak, jedna osoba bliska Bernardiću - jer bez podrške SDP-a Anka Mrak Taritaš ne može u drugi krug, a Gradski odbor SDP-a ne želi nju, nego svog kandidata. Svima je jasno da se jedino dogovorom može srušiti Bandić.

Mrak Taritaš

No, jedan od članova Predsjedništva ipak ima drugačije mišljenje od svojih kolega pa kaže kako zagovara kooperativnu strategiju s HNS-om, ali je svjestan da zagrebački SDP to ne želi.

- Ako bismo podržali Anku, u tom paketu dogovorili bismo suradnju na svim razinama. HNS ne bi imao svog kandidata u Rijeci, u Dubrovniku bi podržali našu Tatjanu Šimac Bonačić, ako ne ide Vlahušić, ispregovarali bi Čakovec, Sisak, a u Zagrebu bi imali jednog dogradonačelnika i predsjednika Skupštine. Uz još nekoliko velikih gradova i možda četiri županije, to bismo mogli nazvati pobjedom na lokalnim izborima. Bernardić bi u tom slučaju mogao nositi listu u Zagrebu. Ako preuzme ulogu kandidata za gradonačelnika, mislim da bi to bio državnički i hrabar potez, s time da to uključuje i rizik da ni mi, ni HNS ne uđemo u drugi krug - kaže ovaj naš sugovornik.

A što na sve to kaže Mrak Taritaš, mogli smo čuti jučer u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” gdje je poručila da HNS ne razgovara sa SDP-om o zajedničkom kandidatu jer je zagrebačka organizacija HNS-a donijela odluku da ona bude njihova kandidatkinja.

- Eventualna kandidatura Davora Bernardića nije pametna ideja, ali odluku o tome treba donijeti SDP. Bilo bi mi drago da dobijem potporu SDP-a, ali ona nije presudna - rekla je Mrak Taritaš.

Most u Splitu: Pauletić ide za gradonačelnika

Most će, sada je to definitivno, u Splitu za gradonačelnika kandidirati Roberta Pauletića, doznajemo od dobro obaviještenih izvora iz stranke.

Bivši zamjenik ministra turizma, poznati novinar, putopisac i enigmatičar dugo je čekao odluku Bože Petrova, a sada je dogovor postignut jer je Most pristao na neke njegove uvjete da se u kampanju krene ozbiljno jer su mu šanse prema anketama poprilično dobre. Sam Pauletić nam jučer nije htio potvrditi ovu informaciju, nego je rekao da će se sve znati na vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:10