ČEKA SE ODLUKA HALMED-a

NA POMOLU VELIKA PROMJENA NA DOMAĆEM TRŽIŠTU Andol i aspirin uskoro bi mogli biti dostupni i izvan apoteka

 Jure Mišković / Cropix

Uskoro bi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) trebala odlučiti hoće li se lijekovi na bazi acetilsalicilne kiseline ubuduće moći prodavati, osim u ljekarnama, i u specijaliziranim prodavaonicama za prodaju bezreceptnih lijekova (OTC) ili će se i dalje moći kupovati isključivo u ljekarnama.

Naime, već neko vrijeme traje prijepor između proizvođača tih lijekova Plive i Bayera te Hrvatske ljekarničke komore, a svaka strana ima svoje argumente za i protiv liberalizacije prodaje tih popularnih lijekova. Argument za liberalizaciju prodaje nekih oblika Andola i Aspirina proizvođačima je činjenica da se u specijaliziranim prodavaonicama lijekova u kojima radi samo farmaceutski tehničar, ali ne farmaceut već prodaju i paracetamol i ibuprofen, koji djeluju na iste zdravstvene probleme, pa čak mogu imati i slične nuspojave, poput teških krvarenja u probavnom traktu, ako se pacijent “predozira”.

Početak problema

Problem je nastao kad su prije nekoliko godina veliki ljekarnički lanci nastojali proširiti svoja prodajna mjesta na prometnim lokacijama poput šoping-centara s duljim radnim vremenom od ljekarni i, dakako, s manjim troškovima rada. Osim toga, specijaliziranim prodavaonicama omogućeno je “preskakanje” propisa koji sprečavaju širenje ljekarničke mreže na razini države, a istodobno se povećava prodajna mreža za veliki dio ljekarničkih proizvoda poput OTC lijekova, ortopedskih pomagala, tlakomjera, toplomjera, ortopedskih uložaka... Što se pak tiče cijena OTC lijekova, one su iste i u ljekarnama i u specijaliziranim prodavaonicama, rekla nam je vlasnica MandisPharma Dubravka Mandić, a isto je potvrdio i Feđa Hudina iz Atlantic grupe, dviju tvrtki koje imaju najviše takvih trgovina u Hrvatskoj. Predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan kaže kako je stav farmaceuta da se dio bezreceptnih lijekova poput ibuprofena, paracetamola ili acetilsalicilne kiseline ne može prodavati izvan ljekarni, pa ni u tzv. specijaliziranim prodavaonicama jer potencijalno mogu biti opasne, čak i po život.

- Ni jedan lijek nije obična roba. Lijekovi značajno utječu na zdravlje pa ih mora izdavati za to educirana osoba, a to je farmaceut - kaže Portolan.

Ista pravila

Upozorava da je liberalizacija prodaje paracetamola, ibuprofena i acetilsalicilne kiseline, odnosno prodaja izvan ljekarni, imala loš utjecaj na zdravlje, primjerice, građana Švedske, Portugala i Belgije, pa je na kraju veći dio ponovo vraćen u ljekarne. Istina, Europska komisija i dalje ustraje na liberalizaciji prodaje lijekova s uvjerenjem da će to smanjiti njihovu cijenu. U svakom slučaju u Hrvatskoj to ne dovodi do nižih cijena jer isti vlasnici ljekarni i specijaliziranih prodavaonica drže na oba mjesta iste cijene, pa građani od toga nemaju nikakvu korist.

Ipak, Pliva za Andol 300, Andol Effect i Andol C te Bayer za Aspirin 500 i Aspirin plus C 400 i dalje ustraju na istom statusu kao što ga imaju druga dva lijeka. Kažu kako će prihvatiti svako rješenje, ali da ono mora biti po istim pravilima za sve. Zadnju riječ o ovom prijeporu imat će HALMED, ali bilo bi logično da za lijekove sličnog djelovanja trebaju vrijediti i slična pravila prodaje. Stvar je dogovora struke i proizvođača hoće li to biti u ljekarnama ili pak specijaliziranim prodavaonicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:36