UŽIVO IZ SABORA > RASPRAVA O NALAZU REVIZIJE

NA ŠTO je POTROŠENO 178 MILIJARDI KUNA iz proračuna? Za neke slučajeve iz revizije čeka se DORH

Od svih obavljenih revizija 77 ih je bezuvjetno, čak 447 je uvjetnih, a tri mišljenja Državne revizije su nepovoljna
 Damjan Tadić, Dragan Matić/CROPIX

Sabor raspravlja o osam tisuća stranica izvješća Državne revizije za 2010. godinu . Od svih obavljenih revizija 77 ih je bezuvjetno, čak 447, odnosno nešto manje od 85 posto je uvjetnih, a tri mišljenja Državne revizije su nepovoljna.

U svojim mišljenjima izdali su 2.935 naloga i preporuka. Godinu ranije, bilo je 2043 naloga i preporuka od kojih je 901 mjera izvršena, 124 su u postupku dok gotovo 50 posto, odnosno 1018 preporuka i naloga nije izvršeno, što je utvrđeno revizijama za 2010. godinu.

Glavni državni revizor Ivan Klešić istaknuo je kako Državna revizija nema ovlasti za poduzimanje kaznenih mjera ili sankcija, niti mehanizme prisile.

- To je u nadležnosti drugih institucija koje imaju više mehanizama za pokretanje pitanja odgovornosti. Uloga državne revizije je dominantno preventivna, a revizijska izvješća su generatori promjena načina korištenja javnih sredstava - kazao je Klešić.

Revizori su ocjenjivali kako je prošle godine potrošeno 178 milijardi proračunskih te kuna kojima su raspolagala poduzeća u državnom vlasništvu i u vlasništvu lokalne samouprave.

Što se pak tiče nepravilnosti one se u većini slučajeva odnose na planiranje i računovodstveno poslovanje, na prihode i rashode te javne nabave.

- Tri nepovoljna nalaza odnose se na Općinu Velika Kopanica, Dječji vrtić Čakovec i Ekonomski fakultet Zagreb. S obzirom da znam da Ured revizije u tijeku postupka ili nakon završenog postupka u takvim slučajevima o nalazima izvješćuje DORH predložit ćemo zaključak da od DORH-a zatražimo posebno izvješće o poduzetim radnjama u ova tri predmeta.

Tek kad dobijemo izvještaj DORH-a moći ćemo procijeniti jesu li pokrenuti postupci i procijeniti da li nepovoljno mišljenje revizije može biti nešto čega će se bojati svi koji se nađu pod revizijom. Dok ne dođe izvještaj DORH-a, mi ne znamo što se kasnije događa.

Pretpostavljam da su u ova tri slučaja u Državnoj reviziji utvrdili da ima elemenata kaznenog djela. Sva ta tri subjekta raspolažu javnim novcem i oni nisu muljali s papirima nego javnim novcem - kazao je Laburist Dragutin Lesar i nastavio: - Ima nekih ministarstva koja su se pretplatila na uvjetna mišljenja . Osam godina unazad je taj popis manje više isti - Porezna uprava HZZO, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo mora i prometa, poljoprivrede, obrane, pravosuđa... Oni kao da su se pretplatili, kao što imaju pretplatu za Vjesnik tako su se pretplatili i na uvjetna mišljenja.

Zbog toga su Laburisti zatražili da Sabor od Državnog odvjetništva zatraži da u roku od 6 mjeseci podnesu posebno izvješće o poduzetim radnjama u predmetima u kojima je Državni ured za reviziju za revizije obavljene 2010. godine dao nepovoljna mišljenja.

Laburisti su predložili i da Sabor zaduži Vladu da u roku od 6 mjeseci dostavi Saboru posebno izvješće o utvrđivanju odgovornosti za odgovornih osoba zbog nepostupanja po nalozima Državne revizije izdanih 2009., a utvrđenih u reviziji za 2010.

Boro Grubišić (HDSSB) u svojoj se raspravi osvrnuo na tzv. Clean start, koji je najavljivao prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

- Zbog čega Vlada ne vjeruje Državnoj reviziji? Zašto je najavljeno da će se stranim revizijskim kućama platiti 67 milijuna eura za revizije? Nije li to potpuno paradoksalno, zar je to štednja - pitao je Grubišić ustvrdivši kako je najava dolaska stranih revizora nekoliko puta najavljivana pa vjeruje da će se to i dogoditi "ako nije riječ o puštanju probnih balona".

Svi klubovi zastupnika podržat će izvješće revizora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 10:37