SRAMOTA NA PLANINI

Na Velebitu sagradio devet ilegalnih kuća, sutkinja donijela začuđujuću presudu: ‘Lošeg je imovinskog stanja...‘

Sutkinja mu je odredila kaznu od jedne godine zatvora s rokom kušnje od pet godina

Bespravna gradnja na Velebitu

 Cropix/

Vlasnik tvrtke "Alfa Koić" iz Starigrada Paklenice, službeno registrirane za stočarstvo, 60-godišnji Ante Koić koji je u naselju Veliko Rujno na zaštićenom području Parka prirode Velebit ilegalno izgradio devet objekata, na Općinskom sudu u Zadru proglašen je krivim i osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, piše Slobodna Dalmacija.

Sutkinja Ivana Parać Krišto odredila mu je kaznu od jedne godine zatvora s rokom kušnje od pet godina, a Koić, koji se nije pojavio na izricanju, nakon pravomoćnosti presude mora ukloniti bespravne građevine na temelju rješenja Državnog inspektorata od 15. listopada 2021. godine.

- Ako ne postupi po tom rješenju, aktivirat će se izvršenje zatvorske kazne - naglasila je sutkinja.

Uz uvjetnu kaznu, Koić mora platiti i 100 eura za troškove suđenja jer je riječ o "umirovljeniku lošeg imovinskog stanja".

Suđenje za bespravnu gradnju Koiću je počelo u srpnju, a tijekom postupka na kojem je investitor opovrgnuo krivnju, kao svjedok saslušan je Ante Milovac, piše Slobodna Dalmacija.

image

Bespravna gradnja na Velebitu

Cropix/

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) optužilo ga je 22. veljače 2022. za kazneno djelo protiv okoliša protupravnom gradnjom koje je počinio od 1. prosinca 2013. do 18. prosinca 2019. u naselju Veliko Rujno, zaseoku Koići, na posebnom zaštićenom području iznad Starigrada Paklenice.

Kao investitor bez građevinske dozvole izgradio je devet objekata različitih tlocrtnih dimenzija iako je bio svjestan da je planina Velebit na potezu od zaleđa Senja do rijeke Zrmanje s pripadajućim obalnim pojasom, u ukupnoj površini od 200 tisuća hektara, proglašena parkom prirode.

Koić je znao da park prirode spada u zaštićeno područje od državnog značaja i da se građenju može pristupiti isključivo na temelju pravomoćne građevinske dozvole. Njegovo protupravno građenje utvrđeno je nadzorom nakon čega je Državni inspektorat naredio Koiću kao investitoru uklanjanje objekata.

Bageri građevinske inspekcije su prošle godine na 1000 metara nadmorske visine uklonili bespravne objekte nakon što je utvrđeno da Koić sam to nije učinio, pa ni nakon što su mu izdane tri novčane kazne.

image

Bespravna gradnja na Velebitu

Cropix/

Slučaj ilegalnih radova i uzurpacije privatnog zemljišta, ali i zaštićene prirodne baštine, Općini Starigrad, Državnom inspektoratu, Državnom odvjetništvu, USKOK-u i drugim nadležnim institucijama prijavio je Ante Milovac, stanovnik Starigrada Paklenice koji se odlučio obratiti i medijima nezadovoljan zbog sporog djelovanja pravne države. S Koićem je Milovac nekoliko puta došao u sukob pa su morali intervenirati i policajci.

- Od 2015. godine, kada je napravio prvi objekt, bilo je tu sigurno preko 30 prijava svim mogućim institucijama. Odmah kad se počelo graditi, stavljena je žuta traka i pečat Državnog inspektorata.

Međutim, to je skinuto i radovi su nastavljeni, a objekti su godinama samo nicali jedan za drugim. Meni je prvom tamo uzurpirana zemlja, godinama se bagerima devastirao Velebit, gradili su se objekti veličine 1200 kvadrata, tobože za čuvanje životinja iako je bilo sasvim jasno kako se radi o višekatnicama za stanovanje i iznajmljivanje koje se u budućnosti namjerava legalizirati.

Tek kad su se mediji toga uhvatili, došlo je do konkretne reakcije pravne države – izjavio je tada Milovac koji je zbog svojih prijava primao i prijetnje smrću.

Štoviše, Koić je zbog tih prijetnji Milovcu i pravomoćno osuđen na 11 mjeseci, uvjetno na tri godine. Iako mu je već bilo u tijeku suđenje na Općinskom sudu u Zadru, krajem srpnja su na istom mjestu ponovno osvanuli strojevi, te građevinski materijal, što su mještani potkrijepili fotografijama.

O svemu je i pokrenut postupak pred tužiteljstvom, no policija zasad još nije odgovorila jesu li na terenu ponovno počinjena kaznena djela bespravne gradnje.

image

Bespravna gradnja na Velebitu

Cropix/

Općinski vijećnik Starigrada Višeslav Dokoza rekao je da riječ o najgorem obliku kršenja zakona u državi, te rušenju ugleda svih državnih institucija.

- Kao vijećnik i žitelj Općine Starigrad, kao čovjek kojem su poštivanje zakona, ali i zaštita svih ljudi, dobara, kako žitelja tako i svih koji su povezani s općinom, kao sin utemeljitelja naše Općine, izražavam zadovoljstvo da je na ovakav način sud osudio za bespravnu gradnju bespravnog graditelja kojem je Državni inspektorat u listopadu 2022. srušio osam bespravnih objekata.

Kazna je realno mogla biti puno veća, ali izražavam zadovoljstvo što je osuđujuća i žao mi je mnogih ljudi koji su u tome propatili, a među njima smo moja obitelj i ja. Smatram da općinski vijećnici koji to podržavaju i koji su za to suodgovorni moraju za to odgovarati.

Čak 30 milijuna kvadrata dodijelio mu je Krste Ramić (HDZ), prošle godine smijenjeni općinski načelnik, iako je supervizija ranije utvrdila da nema ni jedno zakonito grlo stoke, a on ih je prikazao 316. Ramić mu je, iako je za sve to znao, dodijelio 6,7 milijuna četvornih metara na području Općine Starigrad.

Pronevjereni su brojni milijuni poticaja i povrat sredstava koja su otuđena iz europskih fondova. Počinjena su tu brojna kaznena djela.

Više puta sam kao vijećnik tražio da se raskinu sve odluke s Koićem i njegovom tvrtkom. Sve one koji su to odbili, odnosno pet vijećnika sam kazneno prijavio, kao i novog načelnika Marina Čavića (HDZ) koji je samo Ramićeva desna ruka.

Riječ je o interesnoj skupini koja još uvijek funkcionira – rekao je Dokoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:53