STIGLA PRAVA ZIMA

Na Zavižanu palo 23 cm snijega, bijele se Dinara i Biokovo; večeras stiže još!

Najavljuje se olujna bura s najjačim udarima vjetra do 140 km/h

Snijeg na Zavižanu

 Tea Blažević/n1/x/

Diljem Hrvatske očekuje nas oblačno vrijeme mjestimice s kišom, a u Dalmaciji u prvom dijelu dana i lokalnim pljuskovima, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) napominjući kako će u Gorskom kotaru i Lici kiša prelaziti u susnježicu i snijeg.

Bit će vjetrovito, u unutrašnjosti uz umjeren do jak, na udare ponegdje olujan sjeveroistočnjak.

Na Jadranu će puhati jaka do olujna bura, ponajprije podno Velebita i s orkanskim udarima.

Temperatura zraka većinom će se kretati od 5 do 9, krajem dana osjetno niža, a na Jadranu između 12 i 17 Celzijevih stupnjeva.

Meteorologinja N1 Televizije Tea Blažević javlja da udari bure jutros idu do 140 km na sat. Objavila je i fotografije kamiona koji je bura prevrnula Kamenjaka. "Oprezno svi koji putujete", dodala je Blažević.

Blažević javlja i da je na Zavižanu jutros izmjereno 23 centimetra snijega, a novi snijeg u gorskim predjelima očekuje se popodne i večeras.

Dalmacija danas javlja kako je u najvišem gorju Dalmacije pao snijeg - zabijelili su se viši predjeli Dinare, Kamešnice i Biokova.

Jutros je na vrhu Dinare -3, a na planinarskom domu Pume ispod Velike Duvjakuše -2 uz olujnu buru i osjet hladnoće od -10 stupnjeva.

Prognoza za četvrtak

Za sutra DHMZ najavljuje djelomice sunčano vrijeme. U Dalmaciji će biti više oblaka, a još do jutra na južnom dijelu može pasti poneka kap kiše. U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni.

Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, lokalno na udare i jaka, a podno Velebita orkanska.

Poslijepodne će oslabjeti i prema otvorenom moru ponegdje će okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak.

Najniža temperatura zraka uglavnom između -3 i 1, na Jadranu od 6 na sjeveru do 12 °C na jugu. Najviša dnevna od 4 do 8, duž obale i u unutrašnjosti Dalmacije između 14 i 18 °C.

Crveni meteoalarm za tri regije

Za Riječku regiju, Kvarner i Velebitski kanal oglašen je crveni meteoalarm. Najavljuje se olujna bura s najjačim udarima vjetra do 140 km/h. Prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Zbog vjetra su za sav promet zatvoreni dionica autoceste A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala između Senja i Karlobaga, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most, upozoravaju u srijedu ujutro iz Hrvatskog autokluba.

Poteškoće i u pomorskom prometu

Samo za osobna vozila otvoreni su dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice A7 na dionici Škurinje-Orehovica, Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Kolnici su mokri i skliski od kiše u Dalmaciji, u ostalom dijelu zemlje mjestimice samo vlažni. Mogući su odroni. U priobalju puše jaka bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima.

Zbog vjetra su u prekidu trajektne linije: Stinica-Mišnjak i Prizna-Žigljen te katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Susak-Unije-Cres-Rijeka, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Milna-Rogač-Split, Korčula-Hvar-Split i Vis-Milna-Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:13