BOROVO

Načelnika optužuju da im je oduzeo zemlju: ‘Utvrdili smo nepravilnosti i ukinuli takve odluke‘

Zemlju su dobili građevinari, apotekari koji se bave sasvim drugim poslovima i sve to im je hobi, kaže Jovan Božić
Tugomir Majdak
 Luka Gerlanc/Cropix

Otkako je prije dvije godine novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu odlučivanje o zakupu i koncesijama vraćeno na ingerenciju lokalnoj samoupravi, s terena stižu izvještaji kako se sve manje natječaja raspisuje, a neizvjesnost koči bilo kakva ulaganja u proizvodnju. Osobito stočarsku, koja po novim pravilima ima prioritet kako bi kroz ratarstvo namaknuli dovoljno stočne hrane.

No, prvi natječaji su se ispolitizirali jer su načelnici iz Slavonije, Baranje i Srijema, koji su uglavnom članovi HDZ-a, otkazali poslušnost tadašnjem resornom ministru Tomislavu Tolušiću (HDZ) jer su očekivali da će moći raspolagati i s oko 30.000 hektara najplodnije zemlje koju je država dala u zakup i koncesiju Agrokoru.

Budući da su te površine izuzete iz natječaja, neki načelnici nisu ni raspisivali natječaje, a kolateralne žrtve su bili poljoprivrednici kojima su isticali rokovi zakupa i koncesija, koji nemaju veze s visokom politikom. Na novi zakon su se potom, zbog brojnih primjedbi, dodavale izmjene i dopune kako bi profunkcionirao. No, neke općine su raspisivale natječaje po sili zakona jer su se isticali rokovi zakupa.

Jedna od njih je i općina Borovo, koja je 8. rujna objavila rezultate novog natječaja nakon kojeg je nekolicina dosadašnjih zakupaca koji su godinama obrađivali državnu zemlju, ulagali u nju i na njoj temeljili svoju stočarsku proizvodnju bez te zemlje ostali. Nekolicina njih ubrzo se pred kamerama "RTL Direkta" požalila na natječaj.

- Moju zemlju je dobio netko drugi, a ja sam je obrađivao 13 godina. Na toj zemlji sam posijao ječam i zob da bih mogao zeleno pokositi, da imam hranu za stoku. I to mi je sad sve uništeno - rekao je Branimir Lazić.

- Ispunio sam sve uvjete natječaja. Naveo sam mehanizaciju, četiri traktora i sve sam prometne dozvole priložio da dokažem da imam s čime raditi. Sina sam ostavio ovdje. Njemu samo otvorio novi OPG kao mladom poljoprivredniku i on je aplicirao, no ni on nije dobio. Ni on, ni ja. A što ću sada sa stokom? Pa ne znam, eto - rekao je Damir Savičić.

- Zna se već i da će ta zemlja ići u podzakup. Zna se i kome će ići u podzakup. Što znači da je to skroz nezakonito. Zemlju su dobili ljudi koji su građevinari, apotekari, koji se bave sasvim drugim poslovima i kojima je to sve hobi. Poljoprivreda im nije primarna djelatnost - rekao je Jovan Božić.

- Što ćemo sada? Ništa, prodat ćemo stoku pa ćemo ići kao i ostali. Idemo krasti. Bitno je da dobiju oni koji imaju - rekao je Milenko Erić.

Dva dana nakon priloga objavljenog u "Direktu" negodovanje poljoprivrednika koji su se žalili na natječaj zategnulo je odnose u Borovu. Načelnik općine Zoran Bačanović (SDSS) jučer nam je rekao da "odgovorno tvrdi da je cjelokupan postupak raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH u potpunosti u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i drugim podzakonskim aktima".

- Natječaj je proveden na zakonit način i odluka općinskog vijeća će biti dostavljena resornom ministarstvu i Vukovarsko-srijemskoj županiji radi dobivanja suglasnosti. Na natječaj se prijavilo 47 ponuditelja, a raspolaže se s 35 proizvodno-tehnoloških cjelina, od kojih je svaka nešto malo manja od 5 hektara. Važno je napomenuti da dio prijavitelja nije podnio obaveznu dokumentaciju koja je propisana za prijavu na natječaj. Gospodin Jovan Božić je dao izjavu da prihvaća jednu proizvodno-tehnološku cjelinu. Podzakup nije moguće ugovoriti i neće ga biti - rekao nam je načelnik, koji će rezultate natječaja poslati na provjeru u županiju i Ministarstvo.

Cijelu priču oko natječaja komentirao je i Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, rekavši da "Ministarstvo poljoprivrede redovito provjerava jesu li objavljeni natječaji za zakup u skladu s odredbama zakona". Dodaje da su neki natječaji u kojima su utvrđene nepravilnosti već poništeni, a Općina ili Grad dužni su ponoviti natječajni postupak.

- Ministarstvo poljoprivrede je utvrdilo nekoliko nepravilnosti temeljem dostavljenih odluka JLS-a te smo u skladu sa zakonom poništili takve odluke lokalnih vlasti. Zadaća Vlade i resornog ministarstva je puna provedba zakona te zaštita interesa hrvatskih poljoprivrednika, odnosno proizvodnja hrane i očuvanje sela kao prioriteta definiranih zakonskim odredbama - kaže Majdak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:09