NIKAD GORE

Najezda krvopija izvan kontrole, bodu i 60 puta u sat vremena! Eksperti: ‘Točno znamo zašto je ove godine ovako...‘

Riječ je uglavnom o tigrastim komarcima koji su vrlo agresivni, a vrijeme im ide na ruku za brzo razmnožavanje

Zaprašivanje protiv komaraca

 Ivan Peric/Cropix/Cropix

Kontinentalna hrvatska bilježi čak četiri puta više komaraca nego lani, a ako samo sat vremena stojite uz Dravu u Osijeku, ubost će vas između 50 i 60 komaraca.

Riječ je o zabrinjavajućim podacima s obzirom na to da su komarci najveći ubojice od svih živih bića, a tijekom godine u svijetu od uboda kojim prenesu primjerice malariju umre između pola milijuna i dva milijuna ljudi.

Prof. dr. sc. Branimir Hackenberger Kutuzović, redoviti profesor Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i voditelj projekta "Prilagodba mjera kontrole populacije komaraca klimatskim promjenama u Hrvatskoj", kaže kako komaraca nikada nije bilo više, što potvrđuju podaci za Osijek.

- U vrlo sličnoj situaciji je i Zagreb, u kojem je također rekordan broj komaraca. Riječ je uglavnom o tigrastim komarcima koji su veoma agresivni, a vrijeme im ide na ruku za brzo razmnožavanje - kaže Hackenberger Kutuzović. Pojašnjava da je visoki vodostaj Drave zasigurno utjecao na golemo povećanje, a u Zagrebu visoka trava ali i otpad.

Otpad i šahtovi

- Svako zanemarivanje okoliša u urbanim sredinama, nepokošena trava i otpad, bitno utječe na povećanje komaraca. U Zagrebu su veliki problem i šahtovi u kojima se oni množe, pa bi ih trebalo tretirati - napominje Hackenberger Kutuzović.

Naime, trenutno najveći neprijatelj građana, tigrasti komarac, ima idealne preduvjete za razmnožavanje. Potrebno mu je vrlo malo vode, tako da je dovoljno da se nađe vlažna površina i ličinka će postati komarac.

image

Branimir Hackenberger Kutuzović

Vlado Kos/Cropix

- Dovoljno je pola litre vode da se stvori tisuću jedinki. Onda je potpuno jasno koliko komaraca ima. Nastanjuju se svugdje, u travi, u automobilskim gumama, na bilo kakvoj površini gdje ima vode - pojašnjava profesor.

Transmisija malarije

- Prije 30 godina Zagreb je više tjedana bio pod snijegom, sada snijega uglavnom nema i zime su blage, zbog čega tigrasti komarac bez problema prezimi - objašnjava i dodaje da komarce ljudi većinom gledaju kao dosadne i zanemaruju koliko su opasni. Stoga stručnjak plastično objašnjava da je svaki ubod komarca zapravo kirurški zahvat jer dolazi u doticaj s krvotokom i upljune slinu. Ako je slina zaražena, i mi smo zaraženi.

Da bi se riješio problem komaraca, govori, potrebno je sustavno rješavanje, ali i izmjene zakona. Za suzbijanje komaraca nadležna je lokalna samouprava, tako da svaka od njih provodi ili ne provodi svoje metode.

- Za ovaj problem trebala bi se pobrinuti država, jer inače uskoro možemo očekivati ozbiljnije probleme. Nije pitanje hoće li, nego kada će biti prvih lokalnih transmisija malarije. Tu su i druge bolesti, virus Zika, žuta groznica. Da to nisu samo puke priče, govori i pojava groznice zapadnog Nila koja se proširila u Hrvatskoj - upozorava Hackenberger Kutuzović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:44