GORE I OD ŠTIKLI

NAJOPASNIJA JE VOŽNJA U JAPANKAMA Ali čak 30 posto vozača priznalo je da ljeti često voze u njima

Zbog vožnje bosih nogu ili, primjerice, u klompama policajac vam može izreći upozorenje ili vas kazniti
zagreb, 190505japankefoto biljana gaurina-in-japanke31905
 Biljana Gaurina / CROPIX

Iako su idealna obuća za ljeto, japanke su loš izbor za vožnju i odgovorne su za čak 1,4 milijuna nesreća na britanskim cestama svake godine, pokazala je britanska studija koju je jučer objavio Daily Mail.

Od anketiranih 1055 vozača, gotovo 60 posto je priznalo da često vozi u neodgovarajućoj odjeći, a 30 posto je reklo da ljeti često vozi u japankama.

Zakon ne propisuje

No, bez obzira na nesreće koje su doživjeli u neodgovarajućoj obući, 20 posto britanskih vozača navelo je da su nastavili voziti u obući u kojoj su već doživjeli nesreću. Proučavajući opasnosti, znanstvenici su utvrdili da vožnja u japankama dvostruko usporava vrijeme radnje pomicanja noge s papučice kočnice na papučicu gasa.

Nadalje, s japankama je i manji pritisak na kočnicu, zbog čega je puno više vremena potrebno da se auto naglo zaustavi. Zato je, prema istraživanju, vožnja u toj vrsti obuće čak opasnija od vožnje s visokim potpeticama jer su one ipak čvršće i stabilnije za vožnju. Jedini je utješni podatak da od anketiranih 36 posto žena nosi i rezervnu obuću, a to čini samo 12 posto muškaraca.

Upozorenja i kazne

U hrvatskom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ne postoji “propisana odjeća i obuća”, nego se spominje “primjerena odjeća i obuća”.

- Neprimjerena odjeća je opasna i na mnogim se uviđajima pokazalo da je uzrok nesreće. Lagane i udobne tenisice ne zauzimaju puno mjesta u prtljažniku - rekao nam je prometni stručnjak dr. Željko Marušić. U praksi, pak, zbog vožnje bosih nogu ili, primjerice, u klompama policajac vam može izreći upozorenje ili vas kazniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 16:06