OBRANA

NAJSKUPLJI PR, POREZNI STRUČNJACI, KONZULTANTI I POZNATI ODVJETNICI Članovi užeg tima Todorićeve uprave pripremaju strategije za najavljene procese

Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ivica i Ante Todorić
 Davor Pongračić / Ivan Klindić / Goran Mehkek / Hanza Media

U timu za obranu Ivice Todorića okupio se niz pravnih i financijskih stručnjaka, a već je poznato da je vlasnik Agrokora za kaznene postupke angažirao odvjetnički dvojac Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića.

U njegovu odvjetničkom timu je i ugledno odvjetničko društvo Wolf Theiss iz Beča, inače poznatije iz arbitražnog postupka MOL-a i Ine, a u timu je i Hrvoje Zgombić, financijski stručnjak koji je bio predsjednik Uprave revizorske kuće PricewaterhouseCoopers u Zagrebu. U kuloarima se kao dio tima spominje PR-ovci Aljoša Roksandić, a nagađa se da je i Ratko Maček, bivši glasnogovornik Vlade Ive Sanadera, u Todorićevoj ekipi, iako je on to službeno demantirao, ali potvrdio je da je vlasniku koncerna njegov sin prodao internet-domenu za stranicu za svoj blog.

Preventivni angažman

I sinovi Ivice Todorića angažirali su ugledna odvjetnička imena: Ante Todorić računa na odvjetnika Frana Olujića, a Ivan Todorić na Jasnu Novak. Iva Balent navodno nije nikoga angažirala jer nije bila u Upravi koncerna. Spekulira se da Ivan Crnjac, koji je bio prvi čovjek za financije u koncernu, u slučaju da dođe do kaznenog postupka planira navodno angažirati odvjetnika Ljubu Pavasovića Viskovića, međutim izvor blizak Crnjcu demantira takve spekulacije i ističe da još nikoga nije angažirao.

Bivši član Nadzornog odbora i nekadašnji glavni financijaš Agrokora Tomislav Lučić, pionir Agrokora, iz generacije Maje Brinar koju je naslijedio na poziciji člana Uprave za financije, a bio je, kažu, “alfa i omega” financija u koncernu, te je Ivica Todorić u njega imao puno povjerenje, navodno računa na odvjetnicu Lauru Valković. Spekuliralo se i da je Piruška Canjuga angažirala odvjetnika Antu Nobila, no njih dvoje poslovno surađuju. Piruška Canjuga počela je, doznajemo, raditi kao nekretninski konzultant za jednog inozemnog investitora. Izvor blizak Piruški Canjugi također ističe da ona posljednjih godina nije sudjelovala u odlučivanju, iako se u sudskom registru vodila kao članica.

Kao što smo nedavno izvijestili, nakon sve izvjesnijih najava da bi protiv njega mogao biti pokrenut kazneni postupak, Ivica Todorić je javno poručio da u tom slučaju neće šutjeti nego da će iznijeti aktivnu obranu. Već nakon najave prvog financijskog izvješća prenesena je i njegova poruka “Branit ću se!” te da njegov odvjetnički tim zajedno sa suradnicima analizira sve iznesene podatke na temelju kojih će nastojati srušiti argumente Vladina povjerenika da je u njegovu vođenju kompanije bilo nepravilnosti i nezakonitosti. Je li dio te strategije obrane i njegova “kontra” Ramljaku, odnosno njegova kaznena prijava koju je naslovio na Dinka Cvitana, glavnog državnog odvjetnika, i Nikolu Milinu, glavnog ravnatelja policije?

Blog kao obrana

Kako smo doznali iz izvora bliskih policiji, Ravnateljstvo policije i PNUSKOK više su zaokupljeni istraživanjem Ivice Todorića i odgovornih osoba u Agrokoru nego njegovom kaznenom prijavom. Dio strategije njegove obrane su i objave na blogu. Odvjetnički tim Ivice Todorića, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, nakon jučerašnje objave konsolidiranog izvješća i najave podnošenja kaznenih prijava protiv Ivice Todorića i članova Uprave Agrokora odlučili su da neće komentirati izvješće i podnošenje kaznenih prijava.

Jutarnjem listu je iz izvora bliskog vrhu koncerna potvrđeno da se Ivica Todorić u Beogradu sastajao sa srbijanskim tajkunom Miroslavom Miškovićem i da se razmatrala mogućnost da Mišković kupi Agrokor u cjelini ili dijelove kompanije, o čemu su još u ožujku ove godine pisali srbijanski mediji.

Poznavajući kako funkcioniraju krupni klijenti poput Ive Sanadera ili drugih osoba iz političkog i javnog života u odnosu prema svojim odvjetnicima, moguće je nekoliko scenarija koje oni mogu postaviti odvjetnicima. Da u potpunosti prihvate njihovu strategiju i slušaju njihove pravne savjete ili oni budu ti koji će diktirati okvir u koji se onda svojim pravnim savjetima mora uklopiti obrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:38