ZAPOŠLJAVAJU 3300 RADNIKA

NAJVEĆA DOMAĆA ZAŠTITARSKA TVRTKA ZATRAŽILA OTVARANJE PREDSTEČAJA 'Morat ćemo otpisati čak 70 posto novca koji nam duguje Agrokor'

 
 CROPIX

Najveća domaća zaštitarska tvrtka Sokol Marić zatražila je prošlog petka otvaranje predstečajnog postupka, što joj je Trgovački sud u Zagrebu i odobrio.

Ključan razlog za taj potez, kako je njezin vlasnik Zlatko Marić naveo u planu restrukturiranja, jest procjena da će morati otpisati čak 70 posto potraživanja tvrtke prema Agrokoru. Ona iznose 142 milijuna kuna, što znači da se on “oprostio” od otprilike 103 milijuna kuna, kako je naveo u dokumentaciji.

Dosad je Sokol Marić, naglašava vlasnik, uredno izvršavao sve svoje zakonske, porezne i druge obveze. “Sve do problema nastalih kao posljedica situacije u koncernu Agrokor, odnosno njegovim povezanim društvima, posebno Konzuma, društvo nije imalo nikad nikakvih problema u financijskom poslovanju”, stoji u pojašnjenju.

Regresne mjenice

Dug od 142 milijuna kuna nastao je temeljem regresnih financijskih mjenica iz faktoring poslova s Konzumom. Nakon što su prije desetak dana objavljene revizije poslovnih rezultata Agrokora za 2015. i 2016. godinu, u Sokol Mariću su izračunali da će otpis njihovih potraživanja prema Agrokoru iznositi do 70 posto. To je, naveli su iz zaštitarske tvrtke, procjena prema trenutnom poslovanju koncerna.

Iako Zlatko Marić o detaljima razloga za toliki otpis potraživanja od Agrokora nije želio razgovarati, upućeni vjeruju da je takvu odluku vjerojatno donio i nakon razgovora s bankarima i drugim financijskim vjerovnicima Agrokora.

Inače, rejting agencija Moody’s nedavno je ocijenila kako bi najveća razina otpisa mogla iznositi 65 posto, ali je očito da među nekim vjerovnicima postoje i pesimističnije ocjene situacije u Agrokoru.

Profitabilnost

U Sokol Mariću očekuju da će sljedeće godine uspjeti naplatiti samo 30 posto potraživanja od Agrokora, i to u iznosu od oko 43 milijuna kuna, dok je u planu otpis u iznosu od 103 milijuna kuna. Uslijed toga, navedeni manjak likvidnih sredstava nakon otpisa potraživanja od Agrokora iznosi 61,8 milijuna kuna. Ujedno, iz Sokol Marića navode da su u posljednja dva do tri mjeseca izgubili ugovore u vrijednosti od 80 milijuna kuna te se pretpostavlja ukupni gubitak prihoda oko 100 milijuna kuna u 2018. godini. Profitabilnost na razini EBITDA narušena je i pomanjkanjem radne snage te pritiskom na rast plaća i troškova rada “bez mogućnosti povećanja cijena usluga uslijed velike konkurencije na hrvatskom tržištu”, navedeno je u pojašnjenju.

Osim manjka radne snage, nastavljaju iz Sokol Marića, tvrtka je pod pritiskom kontinuiranog uvođenja novih standarda opreme tehničke i fizičke zaštite te certifikacije zaštitarskih djelatnika. Trgovački sud u Zagrebu, stoji na e-oglasnoj ploči, imenovao je povjerenikom u ovom predstečajnom postupku Miljenka Marinića, a rješenjem o otvaranju postupka vjerovnici su pozvani da u roku od 15 dana od dana objave prijave svoje tražbine nadležnoj jedinici Fine. Sokol Marić se od svojeg osnutka 1992. pozicionirao kao najveće privatno zaštitarsko društvo u Hrvatskoj. Posljednjih petnaest godina pruža usluge tjelesne i tehničke zaštite čuvanja objekata i prijevoz novca za društva iz sastava Agrokora.

Troškovi

Zaštitarska tvrtka, koja u ovom trenutku zapošljava oko 3300 radnika, samo je jedna u nizu tvrtki koje su pokrenule predstečaj zbog krize u Agrokoru. Prije nje otvorili su ga neki od najvećih Agrokorovih dobavljača, distributer AWT International, Unex Grupa i Unex Media, najveća hrvatska agencija za zakup i planiranje medija, te tvrtka Granolio, vodeći domaći proizvođač brašna. Kako stoji u planu restrukturiranja objavljenom na e-oglasnoj ploči, zbog smanjenja prihoda kao posljedice aktiviranja Zakona o postupku izvanredne uprave te gubitka ključnih ugovora i povećanih financijskih obveza, tvrtka će u sklopu predstečajnog procesa morati potražiti načine smanjenja svojih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:44