TKO GA ŠTITI?

NAJVEĆI POREZNI DUŽNIKŽIVI U ZEMUNICI Otkrili smoutvrdu Joze Primorca u Šestinama

Porezna uprava, doznajemo iz izvora u Ministarstvu financija, nije ni bila u nadzoru poslovanja Zaklade Primorac preko koje je Jozo Primorac , najveći porezni dužnik u Zagrebu s dugom od 12 milijuna kuna poreza, obavljao najveći dio poslovanja. Primorac je povratnik iz Švicarske koji se u nas predstavljao kao humanitarac, a zanimljivo je da je godinama bio šef švicarskog HDZ-a.

Porezna tajna

Porezna uprava provodila je nadzore nad samim Primorcem, ali jučer iz izvora u Ministarstvu financija nismo uspjeli dobiti informaciju je li podnijela ikakvu prijavu.

- Ne znaju, pokušavaju sada pronaći taj podatak, ali nisu sigurni, no u Zakladu nisu išli u nadzor - kaže naš izvor. Službeno su nam iz Porezne uprave jučer ponovili da se sve informacije vezane uz ovaj slučaj po zakonu smatraju poreznom tajnom.

Zaklada Primorac vlasnik je i nekih nekretnina po Zagrebu. Sjedište Zaklade smjestilo se u zgradi koju je također podigao Primorac , otkrivaju njegovi susjedi u Šestinama. Jedan susjed otkriva nam da je prije desetak godina Primorcu prodao komad zemlje te da je Primorac to uredno platio.

Tada mu je ispričao da planira na tom imanju graditi park za djecu s posebnim potrebama.

- Ideja mi se učinila plemenitom - kaže naš sugovonik.

No, kasnije je Primorac, dodaje, na tom imanju uredio zelenilo, a uočio je da je tamo kasnije podignuta i neobična građevina napravljena praktički ispod zemlje.

- Ne znam točno kad je to izgradio, samo sam jednom, šetajući primjetio kuću pod zemljom, nešto kao zemunicu, a znam da su mu ranije srušili neke objekte jer su bili bespravno izgrađeni pa mi se ovo učinilo zanimljivim - kaže naš sugovornik.

Poslovao je Primorac u Hrvatskoj i preko nekih drugih tvrtki s kojima se povezuje u sudskim registrima. Jedna od tvrtki, PR Prima, ugašena je 2012. jer od 2002. nije podnosila financijske izvještaje te zapravo nije ni poslovala.

Ugašen račun

Posljednji prihodi koje je prijavila iznosili su 41.000 kuna, dok je godinu dana ranije prijavila prihode od 340.000 kuna.

Tvrtka je imala račun u Hrvatskoj poštanskoj banci koji je ugasila još 2008., a u njoj su kao odgovorne osobe bili prijavljeni Jozo Primorac i Klaudija Primorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:42