GMO U HRVATA

NAJVIŠE UGROŽENI SPORTAŠI I VEGETARIJANCI Inspekcija pronašla GMO u 4 proizvoda

U prošloj godini, od 144 analizirana uzorka hrane na GMO prikupljena u Hrvatskoj, sanitarna inspekcija u samo je četiri pronašla genetski modificirane organizme, i to manje od 0,9 posto, što je u EU dopušteno jer se smatra da je riječ o slučajno kontaminiranim proizvodima, izvijestila je jučer na konferenciji za novinare pomoćnica ministra zdravlja Nataša Zorić.

Naime, u Europi je dopuštena hrana s malim količinama GMO-a, ali je potpuno zabranjen promet mesom koje sadrži GMO. Ipak, najčešće su genetske modifikacije učinjene na biljnim kulturama, i to kukuruzu, soji, pamuku, šećernoj repi, duhanu, papaji...

Europski su propisi prilično restriktivni u odnosu na GMO pa je ukupno odobreno 37 biljnih kultura u kojima je dopuštena takva promjena, ali ako sadrže više od 0,9 posto GMO-a, to mora biti istaknuto na proizvodu.

Stručnjaci naglašavaju da su proizvodima koji sadrže GMO najviše ugroženi sportaši koju konzumiraju razne dijetetske proizvode i vegetarijanci. Najviše takvih proizvoda u Hrvatsku dolazi iz SAD-a i Njemačke, rekla jer N. Zorić. U prošlogodišnjem nadzoru kontrolirani su proizvodi s hrvatskih tržnica, ali i iz prodavaonica te silosa i skladišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:02