OSTAJU ZAJEDNO

Nakon napisa u JUTARNJEM Pravda je pobijedila: BRATA I SESTRU posvojit će ista obitelj!

Rješenje kojim mala Matea ide u drugu obitelj ipak nije postalo pravomoćno

Marko i Matea ipak će, kako sada stvari stoje, dobiti šansu da odrastu zajedno!

Posvojitelji malog Marka, koji sada ima 5,5 godina, uputili su žalbu u njegovo ime na rješenje o posvojenju njegove biološke sestre Matee (3,5), koje je nadležni centar za socijalnu skrb izdao drugom posvojiteljskom paru, odbijajući dozvoliti njezino posvojenje Markovim roditeljima . To rješenje trebalo je prošli petak, 11. svibnja, postati pravomoćno. No, kako neslužbeno saznajemo, to se nije dogodilo.

Najbolji interes

Ministarstvo socijalne politike i mladih navodno je centru toga dana uputilo Markovu žalbu s upozorenjem da je Marko, prema Konvenciji o pravima djeteta, stranka u postupku. Istovremeno sa žalbom, u Markovo je ime poslan i zahtjev za vraćanje sekinog postupka u prvobitno stanje, što zapravo znači vraćanje na početak . Centar će ispočetka trebati odlučiti o najboljem Mateinom interesu i pronaći joj najbolje moguće posvajatelje. A u skladu s najboljom praksom - kao i propisima koji se upravo donose u Ministarstvu socijalne politike - interes je djeteta da odraste s biološkim bratom.

Mala Matea, koju je drugi posvojiteljski par trebao prošli petak odvesti kući, ostala je u domu i čeka.

- To je strahota, što je učinjeno tom djetetu, koje i dalje čami u domu. Nakon svega, i dalje se ne usudimo veseliti, jer ne znamo kako će sve ovo završiti. Nisu nam jasni motivi nadležnog centra, nije nam jasno zašto nisu odmah dozvolili biološkoj braći da odrastaju zajedno, zašto su u takvu situaciju doveli taj drugi posvojiteljski par i, na kraju svega, to dijete - kaže Marina.

Dvaput ih odbili

Podsjetimo, nakon dvije godine čekanja, zvanja i slanja molbi, Marina i Zlatko su na ljeto 2009. posvojili tada 2,5 godišnjeg Marka. Već su tada naišli na određeno neprijateljstvo u centru, koji im je uzeo za zlo što su malom Marku bili volonteri dok su čekali posvojenje. Iako su već bili vezani za dječaka, centar je odlučio da je bolje da ga posvoji neki drugi par jer su oni “preagresivni”. Kako se radilo o zatvorenom i hiperaktivnom djetetu, čak dva posvojiteljska para odbila su ga posvojiti!

Tek tada su u centru odlučili dati šansu i Marini i Zlatku, koji nisu dvojili. U centru su dobili informaciju da je toj obitelji već posvojeno još dvoje djece, a da s njima živi djevojčica stara devet mjeseci, koja će najvjerojatnije također biti izdvojena.

Odustali zbog zdravlja

Godinu dana kasnije Marina i Zlatko nazvali su centar da vide što je s tom djevojčicom. Saznali su da je u domu, u postupku oduzimanja roditeljske skrbi, i da će uskoro biti za posvojenje. Bez puno dvojbi, rekli su da žele posvojiti i tu djevojčicu.

- U centru nam je voditeljica tima za posvojenje počela govoriti da je od nas vrlo sebično što želimo još jedno dijete dok toliki posvojitelji čekaju - kaže Marina. Poslala je još jednu molbu, no centar je Matei na upoznavanje poslao drugi par.

- Oni su odustali jer je Matea djevojčica težeg zdravstvenog stanja. Mislili smo da je sad naš red - priča Marina.

No, centar je poslao drugi par - također posvojitelje koji već dugo čekaju, nesumnjivo sjajne ljude i sjajne buduće roditelje. Oni su pristali posvojiti Mateu, a krajem travnja dobili su i rješenje o posvojenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:44