MANIPULACIJA CIJENAMA DIONICA

NAKON PREGOVORA S VLADOM U POLICIJU Direktora MOL-a 2 sata ispitivali zbog sumnjive kupnje 1,6% dionica Ine

 Srdjan Vrancic / CROPIX

Sandor Csanyi, potpredsjednik Upravnog odbora MOL-a, prijepodne je predvodio MOL-ov tim u pregovorima s Vladom, a poslijepodne je bio na ispitivanju u zagrebačkoj policiji.

Nešto prije 14 sati Csanyi je stigao u VI. policijsku postaju Novi Zagreb, gdje ga je policija, kao jednu od odgovornih osoba u MOL-u, pozvala na razgovor po nalogu USKOK-a.

FOTO: ZAVRŠILI PREGOVORI VLADE I MOL-a O INI Mađari sjeli u aute i otišli bez komentara

I prije je već na isti način ispitano više odgovornih osoba iz MOL-a u upravljačkim tijelima Ine, pa tako i predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott.

USKOK je tražio od policije da sve njih ispita u sklopu predistražnog postupka pokrenutog temeljem kaznene prijave koju je Hanfa u svibnju 2011. godine podnijela protiv MOL-a i odgovornih osoba u toj kompaniji zbog sumnje da su pri stjecanju Ininih dionica manipulirali financijskim tržištem i pritom počinili kazneno djelo zloporabe u gospodarskom poslovanju. MOL-ovi menadžeri trebaju dati odgovore na pitanja istražitelja vezano uz okolnosti pod kojima je MOL krajem 2010. i početkom 2011. godine stjecao dionice Ine.

Naime, Hanfa je zaključila da je MOL davao lažne i obmanjujuće informacije o cilju stjecanja dionica Ine iako su, smatrala je Hanfa, imali jasan cilj - stjecanje udjela većeg od 50 posto, što međutim nisu objavili u svojoj općoj ponudi. Hanfa je do takvog zaključka došla i zbog toga jer je MOL nastavio kupovati udjele u Ini i nakon završetka opće ponude, i to po cijenama bitno višim od one koju su sami ponudili u općoj ponudi.

NE ŽELE ISTRAŽIVATI ČELNOG ČOVJEKA MOLA-a Mađari odbili zahtjev RH za Hernadija

Dok je u ponudi cijena bila 2800 kuna, spominje se da je MOL kasnije, nakon završetka ponude, preko češke banke J&T nastavio kupovati dionice Ine po cijeni od 3650 do 4016 kuna po dionici. Za Hanfu to jasno ukazuje da im je cilj bio prijeći prag od 50 posto, što im u konačnici nije pošlo za rukom.

Csanyi je danas u policiji proveo približno dva sata. No što je govorio istražiteljima nije se moglo doznati. Nakon ispitivanja odbio je odgovarati na novinarska pitanja.

- Nemam komentara - poručio je i ušao u automobil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 00:22