'CESTA JE IZGRAĐENA PO PRAVILIMA'

NAKON ŠEST NESREĆA S POGINULIMA I OZLIJEĐENIMA Ministarstvo objavilo rezultat istrage na vodičkoj obilaznici: Stručnjaci su preporučili dodatne mjere

 Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je u utorak nalaz Povjerenstva za pregled obilaznice Grada Vodica, nakon teške prometne nesreće koja se na obilaznici Grada Vodica (D8) dogodila 16. lipnja.

U njoj su poginuli 33-godišnji otac i njegov 8-godišnji sin, no to nije jedina nesreća na ovoj obilaznici. Povod osnivanja Povjerenstva bilo je šest prometnih nesreća sa smrtno stradalim i teško ozlijeđenim osobama u samo mjesec dana od puštanja u promet ove nove prometnice duge 5,1 kilometra u koju je utrošeno oko 70 milijuna kuna, najvećim dijelom novca iz EU fondova.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osnovalo je stručno povjerenstvo, koje je istog dana, u popodnevnim satima, izašlo na teren s ciljem provjere cijele izgrađene obilaznice Vodica, javili su iz Ministarstva. Povjerenstvo je obavilo pregled mjesta prometne nesreće te cijele obilaznice, neposredno nakon prometne nesreće, dok je prometnica bila zatvorena za sav promet i utvrdilo sljedeće:

1. Obilaznica je u potpunosti izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom i ima ishođenu uporabnu dozvolu;

2. Obilaznica Vodica kao građevinski objekt nije uzrok teške prometne nesreće koja se dogodila 16., lipnja 2017. godine;

3. Prometna rješenja primijenjena na izvedenoj obilaznici Vodica u skladu su s rješenjima koja su primijenjena na ostalom dijelu D8, sukladna su propisima za cestu II kategorije.

Dodatne mjere kojima se može povećati sigurnost vozača

- Novoizgrađena Obilaznica izgrađena je sukladno glavnom i izvedbenom projektu i u skladu s pravilima struke, međutim, kako se na istoj dogodilo nekoliko prometnih nesreća, Povjerenstvo koje su činili inspektori cesta te stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti, Zavoda za prometno-tehnička vještačenja, ukazalo je na dodatne mjere kojima se može povećati sigurnost korisnika Obilaznice.

Neke od dodatnih predloženih mjera su prilagodba pojedinih priključaka paralelnih putova (nerazvrstanih poljoprivrednih cesta), nadzor brzine prometa (postavljanje displeja s radarima koji bi dodatno upozorili vozače da su prekoračili dopuštenu brzinu vožnje i eventualna uspostava video nadzora prvenstveno na semaforiziranom raskrižju), produljenje elastične odbojne ograde na pojedinim lokacijama, dopuna horizontalne signalizacije (dodatnim zakrivljenim strelicama upozorenja na kolniku čime bi se vozači upozorili na obavezu povratka na desnu stranu kolnika) te zaštita od zasljepljenja uz učestalu ophodnju državne ceste na predmetnoj dionici - objavili su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:36