BILJANA BORZAN

NARUČUJETE PAKETE IZ INOZEMSTVA? OVA ĆE VAS VIJEST RAZVESELITI 'Postignut je dogovor s Komisijom, dostava paketa preko granice bit će jeftinija'

 
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

U srijedu navečer Europski parlament je nakon dugih pregovora postigao dogovor o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa s Vijećem i Komisijom. To je kraj jednogodišnjeg procesa u kojemu je kao pregovaračica u ime Europskog parlamenta radila hrvatska europarlamentarka iz redova SDP-a, Biljana Borzan, piše N1.

„Odlične vijesti iz Strasbourga u ovo predblagdansko vrijeme! Nakon vrlo teških pregovora imamo dogovor o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa s Vijećem i Komisijom. Postigli smo jako puno! Nova Uredba će donijeti transparentnost na tržište dajući veću ovlast regulatornim agencijama, u našem slučaju HAKOM-u. Sve cijene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave, bit će prijavljivane Europskoj komisiji, što će dovesti do pojeftinjenja dostave - kaže Borzan.

Time se uvodi red na tržište gdje jen na primjer, dostava u jednom smjeru bila tri puta skuplja, nego dostava za istu udaljenost u drugom smjeru. Također, ovo je odlična vijest za Hrvatsku, jer je prekogranična dostava u manje države članice u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće. Borzan također kaže kako će nelogičnosti, poput onih gdje Hrvatska pošta naplaćuje uručivanje malih paketa četiri i pol kune, biti prijavljene Komisiji. Već je dobila potvrdu od Komisije da takva praksa ne postoji nigdje u EU.

- Posebno mi je drago što sam u ispred Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača uspjela ispregovarati rješenja za potrošače jer im je dostava najvažniji faktor pri online kupnji. Čak 70 posto građana EU se žali da im je dostava preskupa, a više od 50 posto ne zna što učiniti u slučaju problema s dostavom. Zato sam uvela obvezu da potrošaču prilikom kupnje trgovac mora navesti sve oblike dostave koji su mu na raspolaganju s usporedbom cijena. Isto tako, prije kupnje mora se informirati potrošača što da učini u slučaju problema - objašnjava Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:10