BIJES U KARLOVCU

‘Naš grad je poprište komunalne katastrofe kakva se ne pamti u EU, svaka peta zgrada je uništena‘

Angažiramo odvjetnike, nekoliko odvjetničkih ureda iz cijele Hrvatske se ponudilo za pružanje usluga, neki su ih već uzeli

Radovi u Zvijezdi.
 

 Robert Fajt /Cropix

U samom središtu Karlovca se radovima na obnovi komunalne infrastrukture uništavaju kuće i poslovni objekti - najčešća je to vijest iz karlovačke stare jezgre Zvijezde posljednjih mjeseci. Danas su mještani ovoga dijela Karlovca medijima podastrijeti najnovije informacije, među njima i brojke koje su dosta ozbiljne. Milan Medić iz formirane Građanske inicijative kazao je kako je u Zvijezdi od 270 objekata oštećeno 54, među njima neki trajno i bez mogućnosti popravka.

image

Milan Medić

Robert Fajt /Cropix

- Karlovac je postao poprište komunalne i infrastrukturne katastrofe kao niti jedan grad u Hrvatskoj, a vjerojatno niti na području Europske unije. Nestručnom provedbom radova je došlo do nevjerojatnih oštećenja u zaštićenoj povijesnoj jezgri, odnosno do 20 posto stambenog fonda. Zamislimo da netko u Tvrđi u Osijeku, ili u Dubrovniku, ili u Dioklecijanovoj palači obnavlja kanalizaciju i uništi 20 posto stambenog fonda. U Kraševoj i Klaićevoj se oštećenja penju i na više od 90 posto objekata. Svjedočimo apsolutno katastrofalnom načinu izvođenja obnove komunalne infrastrukture - rekao je Madić, koji se sugrađanima okupio ispred Gradske uprave.

Posljednja prilika Gradu i Vodovodu

Građani su, podsjetio je, 25. ožujka predali Gradu Karlovcu i Vodovodu i kanalizaciji, kao investitorima predao pet zahtjeva, "na tri se nešto počelo raditi".

image

Zabrinuti građani Zvijezde i Gaze

Robert Fajt /Cropix

- Zaustavljeni su radovi i započet je postupak osiguranja dokaza, što znači da je počelo snimanje početnog stanja. Iako su radovi počeli, provode se vrlo traljavo, ali ipak da. Građani su nezadovoljni tim postupkom, ulažu se zahtjevi za dopunama. Nažalost, ne postoji nikakva komunikacija ulagača sa širom javnošću. Naš treći i ključni zahtjev je provedba neovisne stručne revizije dijela projekta koji se provodi u Zvijezdi i na Gazi bi trebao dati odgovore zašto je i kako uopće moguće bilo da dođe do tako velikih oštećenja. Tražimo utvrđivanje kriterija kojim će se ugovoriti tvrtke za takav postupak. Vrlo je važno da se iznađe kvalitetna i relevantna tvrtka koja bi taj posao mogla obaviti stručno - navodi Medić.

image

Radovi u Zvijezdi.

Robert Fajt /Cropix

- Tko god dolazi u neki grad i razbija građanima kuće, tko ih tjera da napuštaju svoje domove, tjera u izbjeglištvo, tko razbija škole, veleučilišta, javne zgrade, bez obzira takav radi li to bagerom ili bombom, je uvijek bio smatran neprijateljem, i to javnog interesa i građana. Ovo je zadnja prilika Gradu Karlovcu i Vodovodu i kanalizaciji da se konačno probude i svrstaju na stranu sugrađana te počnu štititi javno dobro u ovome gradu i zastupati javni interes, poziva Medić.

Mještanin Mario Tomac navodi kako su građani ovog dijela Karlovca "već godinu na bojištu i bore se za svoje prostore". Tvrdi da je njegov lokal uništen još 6. studenog, a dokazi o oštećenjima su se prikupljali od 10. studenog, te mu je polica osiguranja odbijena. Matija Volner zabrinut je kako će naplatiti štetu.

image

Mario Tomac i Matija Volner

Robert Fajt /Cropix

Sporna klauzula

- Od Vodovoda i kanalizacije smo dobili letak s opisom načina prijave štete osiguranju. Skupili smo dokumentaciju i nakon toga smo svi dobili obavijest o neosnovanom odštetnom zahtjevu jer se nekretnina nalazi unutar tri metra od radova. Klauzulom je određeno da sva oštećenja nastala vibracijama unutar pet metara od radova ne podliježu osiguranju. Dakle, samim time izvođač radova, Vodovod i kanalizacija i Grad Karlovac nisu odgovorni. čuli smo izjave gradonačelnika da će nas Grad obešteti tamo gdje neće osiguranje, ali nemamo ništa napismeno. Kako možemo nekome vjerovati na riječ - pita se Volner.

Angažiramo odvjetnike. Mnogi građani su to već učinili. Nekoliko odvjetničkih ureda iz cijele Hrvatske se ponudilo za pružanje odvjetničkih usluga i sljedećeg tjedna ćemo održati sastanak s odvjetnicima - dodao je Milan Medić.

image

Radovi u Zvijezdi.

Robert Fajt /Cropix
image

Radovi u Zvijezdi.

Robert Fajt /Cropix
image

Radovi u Zvijezdi.

Robert Fajt /Cropix
image

Radovi u Zvijezdi.

Robert Fajt /Cropix
image

Radovi u Zvijezdi.

Robert Fajt /Cropix
image

Prašina uslijed radova u Zvijezdi.

Robert Fajt /Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:17