DUGOROČNA PROGNOZA

Naš poznati meteorolog: Evo što nas očekuje u nastavku ljeta i prijete li nam uistinu superćelijske oluje!

Ovaj toplinski val trajat će do sredine tjedna. Sudeći prema trenutnim prognostičkim modelima, neće biti i posljednji...

Jako grmljavinsko nevrijeme u Splitu

 Zvonimir Barisin/Cropix

Velike vrućine vladaju Hrvatskom. A koliko će trajati ovaj toplinski val i kako nas vrijeme očekuje u nastavku ljeta pokušao je odgovoriti meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

"Temperature su nešto iznad prosjeka. Toplinski val će trajati negdje do sredine tjedna", kazao je u uvodu Čačić.

Na pitanje o superćelijskim olujama, o kojima govore neki meteorolozi iz Srbije, Čačić odgovara: "Radi se o velikim energijama usred ljeta. Nije neobično da ljeti te energije budu vrlo izražene i vezane uz vlagu, koja je gorivo za olujne oblake. Tada se mogu stvarati grmljavinski oblaci, koji mogu dosezati - radarski su kod nas praćeni - i do 16 kilometara, dakle ulaze i u stratosferu. Svi ti grmljavinski oblaci onda imaju neku svoju strukturu, pa se zovu jednoćelijski, višećelijski ili superćelijski, objasnio je Čačić.

Najjači su ovi superćelijski, tvrdi naš poznati meteorolog i dodaje: - Mogu trajati i po nekoliko sati, imaju svoj sustav strujanja i mogu prouzročiti vrlo olujne procese i velike štete.

Što se tiče dugoročne prognoze za ljeto, Čačić kaže: - Prema sezonskoj prognozi, možemo reći da će i kolovoz biti nešto topliji od prosjeka. Oborine bi trebale biti u granicama prosjeka. Što se tiče oluja, one će biti češće na kopnu i puno rjeđe na moru. U prosjeku je na kopnu svaka četiri dana jedna grmljavinska nepogoda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:49