KAŽNJEN RADOM U VRTU

Našli smo fra Antu: Pohotni župnik skriva se u samostanu u Zaostrogu

Crkva je sakrila i zaštitila svećenika Antu Madunića iz Prološca, koji je seksualno iskorištavao maloljetnice i za to im davao novac. U malom turističkom mjestu na magistrali fra Ante iščekuje sudski epilog priče
 Ivo Ravlić / CROPIX

ZAOSTROG - Franjevac Ante Madunić, svećenik koji je posljednjih tjedana u središtu najvećeg ovogodišnjeg crkvenog skandala jer je optužen za seksualne odnose s maloljetnicama iz svoje župe u Prološcu u Dalmatinskoj zagori, od javnosti se skriva u franjevačkom samostanu u Zaostrogu.

U tome malome turističkome mjestu na magistrali od Makarske do Ploča, izoliran iza zidina višestoljetnog samostana, fra Ante iščekuje sudski epilog te priče. Jučer oko 11 sati uspjeli smo ga snimiti dok je obavljao radove u samostanskom vrtu, odjeven u kratke hlače i žutu majicu s logom Osnovne škole Milana Begovića u Vrlici, mjestu nedaleko od župe u kojoj je “operirao”.

Gledamo ga u vrtu

Do samostana u Zaostrogu došli smo slijedeći informaciju koju nam je dojavila jedna čitateljica, ogorčena zato što je Crkva odlučila sakriti fra Antu u njihovu mjestu. Nije se htjela predstaviti.

- Imam kćer koja je stara koliko i djevojčice s kojima je spavao. Najradije bih ga udavila, vjerujte mi. Dođite da se uvjerite da je ovdje, svaki dan radi u vrtu i mi ga gledamo - javila nam je uznemirena informaciju koja se pokazala točnom.

Ostali mještani uglavnom dijele njezino mišljenje. Samostan je udaljen nekoliko metara od mjesne plaže, pa franjevci tamo često dolaze na godišnji odmor. Okružuju ga dvometarski kameni zid i vrt prepun raznog drveća, što ga čini odličnim za izolaciju i odmor od vanjskog svijeta.

- Nije zaslužio da se dođe ovamo odmarati. Nije nam drago što je došao. Takvim je ljudima mjesto iza rešetaka, barem dok se ne dokaže je li kriv ili nevin. Mogli su ga poslati barem na neki otok - izjavila je Tanja, konobarica u pizzeriji Palma čija je terasa naslonjena na samostanske zidine.

Podsjetimo, policija je istragu protiv Ante Madunića pokrenula u svibnju temeljem prijave koju je jedan roditelj iz Prološca poslao Uredu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić. Ustanovljeno je da je franjevac razmijenio nekoliko desetaka tisuća poruka s maloljetnim djevojkama iz svoje župe, a na sudu je priznao seksualne odnose s dvije maloljetnice. Priznao je također da im je davao novac , a istragom su splitski policajci utvrdili da je novčanice u apoenima od 100, 200 i 500 kuna ostavljao skrivene po selu. Na sudu je priznao seksualni odnos s dvije mlade župljanke, ali je rekao da su one inicirale odnos i za njega tražile po 1000 kuna, što im je davao. Jednoj je maloljetnici navodno u sedam mjeseci isplatio oko 40 tisuća kuna.

Uspjeli smo ući

S njim nismo uspjeli razgovarati, samo smo ga uspjeli fotografirati, jer se poslije više nije pojavljivao izvan samostanskih zidina. Pokušali smo ući i u samostan, no dočekala su nas trojica muškaraca u civilnoj odjeći.

- Gvardijana fra Ivice Omazića nema, otišao je na put u Italiju. A što vam on uopće treba - pitali su nas na samom ulazu.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:21