RAZBIJEN LANAC

Nastavak Balkanskog ratnika: Tajna uhićenja u Hrvatskoj zbog 400 kg kokaina

Braća Petar i Anto Čosić uhićeni su kao šefovi kraka svjetske hobotnice krijumčara kokaina iz Južne Amerike u Europu
 Mario Todorić/CROPIX

ZAGREB - Više osoba predvođenih braćom Petrom (40) i Antom Čosićem (44) uhićeno je danas i jučer na području Hrvatske u sklopu velike međunarodne akcije pod pokroviteljstvom američke DEA-e usmjerene razbijanju lanca krijumčara droge koji su “u velikom stilu” europske zemlje opskrbljivali kokainom iz Južne Amerike.

Obrana sa slobode

U pitanju su isporuke droge u količinama od najmanje 300 do 400 kilograma, što bi u uličnoj prodaji imalo vrijednost od 30 do 40 milijuna eura. Osumnjičeni su uhićeni pod optužbom da su se udružili u zločinačku organizaciju koja je trgovala drogom i činila druga kaznena djela. Ovoj akciji za sada šute i policajci i tužitelji. No, privođenja i pretresi koji su se provodili, odrađeni su pod nadležnošću USKOK-a. Petar i Anto Čosić, koji se sumnjiče kao šefovi zločinačke organizacije, navodno su uhićeni u četvrtak ujutro na zagrebačkom području.

Kliknite na sliku za uvećanje

Iako je tužiteljstvo BiH u priopćenju vezanom za uhićenje Miljenka Žaje Krojfa, navelo kako su i braća Čosić uhićena na području BiH, u Tomislavgradu, čini se da ta informacija nije točna. Prema izvorima Jutarnjeg lista, u Tomislavgradu su provedeni samo pretresi na adresama na kojima braća Čosić, inače rođena u Zagrebu, imaju prebivalište. Uhićenje Krojfa, koji je nakon ispitivanja pušten da se brani sa slobode, izgleda, nema veze sa spomenutim švercom kokaina. No, u vezi droge bilo je još uhićenja u Zagrebu, kao i na zadarskom i na splitskom području. Najvjerojatnije će biti procesuirani u Splitu.

Centar u Splitu

To potvrđuje i izjava odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića koji nam je potvrdio da je njegov klijent, prvoosumnjičeni Petar Čosić uhićen u Zagrebu, odakle je odveden na ispitivanje u prostorije USKOK-a u Splitu.

Istražitelji su uhićene dulje vrijeme imali pod nadzorom, a iz prikupljenog dokaznog materijala proizlazi da su bili povezani s međunarodnim narkolancem, odnosno da su bili jedan krak mafijaške hobotnice. Radi li se o povezanosti sa srpskom skupinom razbijenom u nedavnoj akciji Niva u Brazilu i sa crnogorskim narkoklanom Darka Šarića, za sada se može samo nagađati. No, preklapanja definitivno postoje.

Utočište u Zagrebu

Tako se mogu čuti informacije da je Petar Čosić bio u bliskim odnosima s Darkom Šarićem te da mu je čak pružao utočište u Zagrebu.

Prema nekim izvorima, Čosića je policija dovodila u vezi s određenim ubojstvima, ali mu nikada ništa nije uspjela dokazati. Osim toga, sada uhićena hrvatska “zločinačka organizacija” dogovarala je isporuke kokaina upravo iz Brazila. Pošiljke od više stotina kilograma transportirane su morskim putem iz Brazila u luke u Španjolskoj. Osumnjičeni Hrvati navodno su tamo imali svoje ljude i “partnere” koji su drogu preuzimali i švercali je dalje prema Hrvatskoj i drugim zemljama ne samo u našem okruženju već i u Zapadnu Europu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:06