MINISTRICA EU FONDOVA

Nataša Tramišak: ‘Prijetnje sam prijavila policiji, čekam razgovor s kriminalistima‘

Riječ je o neizravnim prijetnjama, a problemi su počeli nakon što nije produljen ugovor Omega Softwareu

Nataša Tramišak

 Davor Pongračić/Cropix

Ministrica Nataša Tramišak ostvarila je danas kontakt s policijom koja će u tom slučaju postupati, izjavio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, komentirajući slučaj ministrice regionalnog razvoja i fondova EU koja je za Jutarnji list dan prije potvrdila da prima neizravne prijetnje.

Ministar Božinović rekao je da mu nisu poznati detalji razgovora ministrice i policijskih službenika za koje je rekao da će odraditi svoj posao. - Moguće je da je riječ o djelu koje se goni po službenoj dužnosti - dodao je ministar Božinović. Nije konkretno odgovorio na pitanja novinara o tome koliko bi dugo ta istraga mogla potrajati.

- Policija će o svemu izvijestiti kad procijeni da ima dovoljno informacija - dodao je ministar Božinović.

Ministrica Tramišak potvrdila nam je da je o toj situaciji razgovarala s ministrom Božinovićem uoči Vladine sjednice. - Kratko sam prokomentirala okolnosti s ministrom Božinovićem te predstavnikom policije, a detaljniji razgovor ću imati s predstavnicima Kriminalističke policije nakon Vladine sjednice - rekla je.

Zaštita od napada

Pokušali smo dobiti najnoviju reakciju iz tvrtke Omega Softwarea, ali do zaključenja teksta nisu nam odgovorili, no dan prije odbacili su te informacije kao neprovjerene i senzacionalističke. "Naravno da ne prijetimo nikome, dapače, morat ćemo se zaštititi od takvih napada.

Budući da se u svom pitanju pozivate na tekst objavljen u Nacionalu, izjavljujemo da nam takva rijetko viđena konstrukcija koja podsjeća na priče iz podzemlja, a ne na poslovanje ozbiljne tvrtke na tržištu u uređenoj državi, nanosi štetu koja će nas prisiliti na zakonski predviđene i dopuštene korake za zaštitu digniteta naše tvrtke, djelatnika, poslovnih partnera i kupaca", navodi se u odgovoru. Inače, o tvrtki Omega Software u javnosti se počelo više pisati otkad se Miroslav Škoro politički angažirao, a bio je jedan od manjinskih suvlasnika te tvrtke iz koje je izašao nakon tog angažmana.

Tvrtka je u listopadu prošle godine ponovo vraćena u vlasništvo Stipe Matića, koji je vlasnika M SAN grupe i King ICT-a.

Nedugo nakon tog preuzimanja, u prosincu prošle godine, u prometnoj nesreći na autocesti Rijeka - Zagreb stradao je, pak, poduzetnik Ivan Matić sa suprugom Margaret Meštrović Matić. Ivan Matić je u zagrebačkim poslovnim krugovima bio poznat kao pokretač uglednih tvrtki, poput Globalneta, BBM-a pa i Omega Softwarea. Problemi za ministricu Tramišak, podsjetimo, počeli su kad je odlučila da neće produljiti ugovor za informatički sustav eFondovi tvrtki Omega Software te da će ga dodijeliti Financijskoj agenciji.

Ni jedna od tih prijetnji nije, rekla je, njoj ni osobno, a ni izravno upućena, stoga ih nije do srijede ni prijavila službeno nadležnim institucijama. - Ali u tom posljednjem razgovoru s tim čovjekom, na njegovu sam opasku 'o krvi do koljena' odgovorila da ću onda ja zatražiti politički azil u Bruxellesu - rekla je ministrica Tramišak.

O prijetnjama, dodala je, do srijede nije razgovarala ni s premijerom Andrejem Plenkovićem, ali je situaciju u kojoj se našla podijelila s brojnim prijateljima i poslovnim suradnicima.

- Nisam o prijetnjama razgovarala s premijerom Plenkovićem - rekla je ministrica Tramišak koja, pak, ističe da za svoje tvrdnje ima i nekoliko svjedoka koji su ili bili na tim sastancima na kojima su joj prenesene takve poruke ili su ih prenosili sami.

Službena komunikacija

Pitali smo je može li imenovati osobe koje su prenosile te prijetnje i jesu li to ljudi koje spominje tjednik Nacional, odnosno je li točna spekulacija da je to navodno bio Milijan Brkić. Ministrica Tramišak rekla nam je da ona s Brkićem nije razgovarala nikad.

- Iz Fine sam neslužbeno čula da je Brkić navodno bio kod njih na sastanku u vrijeme kad smo prekinuli suradnju s Omega Softwareom, a angažirali Finu - kaže ministrica Tramišak. Dakle, nema službene potvrde da je Brkić navodno prenosio takve poruke. Pokušali smo doći do Brkića, ali nije odgovarao ni na pozive, ni na poruke.

Iz Financijske agencije su nam u srijedu odgovorili da nije bilo službene komunikacije na tu temu s Brkićem. "Suprotno napisima u medijima, predsjednik Finine Uprave gospodin Dražen Čović izjavljuje da on osobno nije primio ikakve prijetnje niti pritiske. Nitko iz tvrtke Omega Software, kao ni gospodin Milijan Brkić, nije dolazio na sastanke u Financijsku agenciju, s obzirom na to da Fina sa spomenutima nema poslovnu suradnju", stoji u odgovoru iz Fine.

U Ministarstvu je često i premijerov savjetnik Zvonimir Savić, ali ministrica Tramišak kaže da je povod njegovih dolazaka sasvim drugi posao. - Ne znam tko stoji iza tih poruka, ne znam ni postoji li neki skriveni vlasnik te tvrtke Omega Software koja je u međuvremenu navodno i promijenila službenog vlasnika, ali te poruke ne prestaju, dapače, samo se intenziviraju i ja se ne osjećam ugodno - rekla je Tramišak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:51