KAZNE ZA NEMARNE

Ne da vam se odvajati otpad? Onda ćete 'zaraditi' 300 eura kazne!

Pula, 231209.Pretrpani kontejneri smecem samo dan nakon sto su ih ocistili gradonaclnik Boris Miletic sa procelnicima i direktorima gradskih poduzeca.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srecko Niketic / CROPIX

Stari papir i staklo, ali i baterije i lijekovi kojima je prošao rok trajanja ne bacaju se u kućno smeće. Po gradu su postavljeni posebni kontejneri u koje se odvojeno bacaju. Na svakih stotinjak metara nalaze se dodatni kontejneri za metal i plastiku. Upotrijebljene baterije vraćaju se u prodavaonice gdje su postavljene kutije za tu svrhu. Lijekove s isteklim rokom trajanja se odnose u ljekarnu. Tako još od 1987. godine sa smećem postupaju Austrijanci, koji recikliraju i kompostiraju 70 posto otpada, pri čemu su u europskom vrhu.

Što više građani sami recikliraju, to im je mjesečna naknada niža. Ali, ako bateriju, primjerice, bacite u kontejner za staklo, kazna je oko 300 eura!

Upravo po austrijskom modelu sročen je, tvrdi ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, prijedlog novog Zakona o otpadu. Za razliku od starog, koji je na snazi osam godina, novi bi zakon trebao biti ekološki učinovitiji i štedljiviji, a kontrola će biti mnogo jača.

U novom zakonu su prvi put uvedene i kazne za kućanstva koja ne razvrstavaju svoj otpad. Naime, prema još aktualnom zakonu, sada nema kazni za kućanstva, ali oni koji žele mogu papir ili plastične boce odnijeti u posebne kontejnere koji se nalaze u svakom kvartu. Jedine kazne koje su predviđene odnose se na odlaganje otpada u prirodu, za što su nadležni komunalni redari.

Do 2015. godine svaki će grad i općina morati uvesti strogu selekciju otpada, ali će ga razvrstavati već sami građani, tvrtke i javne ustanove. Hrvatska bi do 2020. trebala reciklirati 50 posto komunalnog i 70 posto građevnog otpada.

- Ministarstvo će jedinicama lokalne samouprave dati o tome naputke, a kako će separirati otpad, one će same odlučiti. Uvodimo stroge sankcije za one koji ne ispune zakonske obveze - poručila je Holy, no nije htjela otkriti koliko će iznositi kazne za neodgovorne građane.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:08