'U IME OBITELJI'

'NE VJERUJEM DA ĆE BITI 300 TISUĆA NEVAŽEĆIH POTPISA' Bauk o referendumu o braku

Ministarstvo je zaprimilo potpise koji su vizualno provjereni, a riječ je o 52 kutije sa 750 do 760 tisuća potpisa
 CROPIX

ZAGREB - Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je nakon sjednice Vlade kako ne vjeruje da baš 300 tisuća potpisa na referendumu inicijative "U ime obitelji" može biti nevažećih.

Na pitanje novinara što je s provjerom potpisa za raspisivanje referenduma inicijative „U ime obitelji“ o ustavnom određenju braka kao zajednice muškarca i žene, te može li zaista 300 tisuća tih potpisa biti nevažećih, rekao je kako mora priznati da je vrlo mala vjerojatnost da će biti baš toliko nevažećih potpisa.

Ministarstvo je, kaže Bauk, zaprimilo potpise koji su vizualno provjereni, a riječ je o 52 kutije sa 750 do 760 tisuća potpisa. Nakon toga je uzet uzorak koji će biti pregledan i kada to bude gotovo bit će odlučeno treba li ići u daljnju provjeru, jer se na temelju uzorka može s vrlo velikom vjerojatnošću zaključiti o cijelom materijalu.

Sasvim sigurno će do početka zasjedanja Sabora taj dio posla biti gotov, rekao je Bauk, napominjući da po Ustavu Sabor počinje zasjedanje najranije 15. rujna.

Ministar Bauk je na novinarsku zamolbu komentirao i odnos SDP-a prema slučaju navodnog pokušaja političke korupcije u koji je upleten SDP-ov gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. Smatra da stranka treba imati jednake kriterije prema svima, a na opasku da tako možda nije bilo s Mirelom Holy, kazao je kako ne bi uspoređivao ta dva slučaja.

Baukov kolega iz Vlade, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, kazao je pak kako prvo treba utvrditi sve činjenice. Na pitanje smatra li da su u SDP-u kriteriji za sve članove u takvim slučajevima isti, rekao je da bi takvi trebali biti.

Vukovarskog gradonačelnika Željka Sabu vijećnica HDZ-a u vukovarskom Gradskom vijeću Marija Budimir optužila da ju je pokušao podmititi kako bi podržala u Vijeću SDP i SDSS. Ona je razgovor sa Sabom snimila te je izbila afera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:08