SVE VRVI OD RIBE

Nekontrolirano poribljavanje Modrog jezera: Ribe ima toliko da se kupači sudaraju s njom!

Količina ribe na malu količinu vode je tolika da bi za desetak ili petnaest dana, ako ne padnu obilnije kiše, moglo doći do zamućenja vode
Imotski, 140809.Skokovi u Modro jezero.Klub daljinskog plivanja Modro jezero organizirao je ove godine prvo natjecanje u daljinskom plivanju u Modrom jezeru. Osim plivanja, zanimljivi su bili i skokovi s litica jezera.Na slici: start utrke za odrasle.Foto: Branimir Boban / CROPIX
 Branimir Boban / CROPIX

Imotsko Modro jezero zaštićeni je spomenik prirode, koji Imotski čini prepoznatljivim. Plijeni pažnju desetljećima svojom ljepotom, a u posljednje vrijeme još više jer su se i Grad i Turistička zajednica potrudili urediti ga - piše Slobodna Dalmacija .

Modro jezero je i ljetno kupalište za sve Imoćane, a u posljednjih nekoliko godina pod pravom je “okupacijom” brojnih turista koji, ponajprije s Makarskog primorja, dođu samo da bi se okupali u njemu.

Nije na odmet spomenuti da mnoge od njih intrigira i legenda o jezerskoj vodi kao svojevrsnom afrodizijaku, te se kupaju, plivaju i usput i piju vodu, jer je ona uvijek čista, bistra i zdrava za piće. No, je li tomu, bar ove godine, došao kraj? U prvom redu, za ovo doba godine, a zbog vrlo oskudnih oborina, posebno tijekom svibnja i lipnja, vrlo je nizak vodostaj.

S druge strane, tu je i nevolja s morskim galebovima koji su naprosto okupirali jezero, dolazeći se okupati nakon gozbe na obližnjem deponiju smeća u jezercu Kozjačić. A da nevolja bude još veća, neselektivno i nezakonito puštanje u jezero raznih vrsta riba, od strane takozvanih ljubitelja Modrog jezera, još je više zakompliciralo stvari.

Kako jezero prošle godine nije presušilo, ribe, posebno šarana, grgeča, masnice te još nekoliko slatkovodnih vrsta, toliko se namnožilo da kupači, posebno na takozvanoj Bazaranskoj strani, imaju i neposredne dodire s ribama, koje dolaze do same obale.

Prema tvrdnjama dobrih poznavatelja prilika u Modrom jezeru, količina ribe na malu količinu vode je tolika da bi za desetak ili petnaest dana, ako ne padnu obilnije kiše, moglo doći do zamućenja vode.

A ribiči, kojih je svakim danom sve više, bez obzira što ne smiju loviti ribu ostavljaju iza sebe podosta smeća, limenu ambalažu, koja je vrlo opasna za bosonoge kupače, zatim odbačene udice, kukuruza, kruha i ostalih mamaca. U predvečernjim satima ima i onih koji s podvodnim ostima love šarane. Sve to čini nepodnošljivim okružje Modrog jezera, gdje brojni kupači žele mir, čistu vodu i sigurnost.

Zabrinjava što takozvani ribiči ne mare ni za što. Slično je bilo i prije nekoliko godina kada je jezero presušilo, a na njegovu dnu je uginulo na stotine kilograma ribe, jer ih jednostavno nisu na vrijeme mogli izvući oni kojima ljepota jezera ne predstavlja ništa.

- Prvi put čujem za to i mi ćemo promptno intervenirati. Naš čovjek zadužen za čuvanje parka prirode Modro jezero pokušat će detektirati te takozvane ribiče, koji po zakonu o zaštićenim prirodnim vrijednostima ne smiju vršiti izlov, ali isto tako i poribljavati jezero. Time se narušava i flora i fauna jezera. Ako ih ne nađemo, podignut ćemo kaznene prijave prema nepoznatim počiniteljima i svakako više pažnje posvetiti očuvanju prirodnih vrijednosti Modrog jezera - rekao je za Slobodnu Dalmaciju Ivan Gabelica, voditelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 11:56