HLADNO, HLADNIJE

Nema kraja 'ledenom dobu' u unutrašnjosti, evo kada ćemo dočekati temperaturu u 'ugodnom plusu'

 CROPIX

Unutrašnjost Hrvatske ponovno se probudila u debelom minusu. Najnižih -16 izmjereno je u Brestovcu kraj Požege i Daruvaru. U Bjelovaru je bilo -13, a -12 u Sisku i Čakovcu. U Zagrebu je pak bilo hladnih minus 11°C. I dok se kontinentalna Hrvatska smrzava, gradovi na Jadranu u ponedjeljak rano ujutro bili su na par stupnjeva iznad nule, a u Komiži na Visu je izmjereno čak 9 stupnjeva.

Na Jadranu, u unutrašnjosti Dalmacije te u višem gorju danas će biti većinom sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. Ipak, na Jadranu će puhati mjestimice umjeren istočnjak i bura, a podno Velebita na udare i jaka.

U nizinama unutrašnjosti te u kotlinama gorske Hrvatske magla i niski oblaci, a sunčana razdoblja uglavnom sredinom dana i poslijepodne. Najviša dnevna temperatura na kopnu bit će između -6 i -1, u gorju ponegdje malo viša.

I sutra će temperature biti slične današnjima: najniža jutarnja temperatura kretat će se većinom od -13 do -7, na Jadranu između 1 i 7. Najviša dnevna od -5 do 0, na Jadranu između 8 i 13 °C.

Ipak, većinom poslijepodne i navečer mjestimice na kopnu moglo bi biti malo snijega, poglavito u gorskoj Hrvatskoj te u Posavini, zapadnoj Slavoniji, Banovini i na Kordunu. Najsunčanije u Istri.

Debeli minusi u unutrašnjosti nastavit će se i u ostatku tjedna, a jutarnje temperature ispod ništice zadržat će se sve do kraja siječnja. Tek početkom veljače će neznatno zatopliti, pa će se temperature kretati oko nule. Prema dugoročnoj prognozi Accuweathera, tek u drugoj polovici veljače dnevne temperature popet će se na 10°C.

HAK: Poledica i magla u unutrašnjosti Hrvatske

Zbog niskih temperatura u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Magla smanjuje vidljivost u središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Slavoniji, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog magle smanjena je vidljivost na autocestama A3 Bregana-Lipovac između čvorova Ivanja Reka i Novska, A4 između čvorova Goričana i Varaždina te između Brezničkog Huma i Ivanje Reke, A5 Osijek-Sredanci i na A11 čvor Jakuševac-čvor Lekenik.

Zbog niskih temperatura u većem dijelu unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Na državnoj cesti DC1 u Velikom Trgovišću, zbog teretnog vozila u kvaru, vozi se jednim trakom, naizmjence.

Od 23. siječnja u 8 sati do 2. veljače do 16 sati bit će zatvorena dionica državne ceste DC303 Brajkovići-čvor Kanfanar.

Pojačan je izalazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Pasjak.

Zbog radova na graničnom prijelazu Županja, u oba se smjera povremeno vozi usporeno, a teretna vozila dodatno otežavaju protočnost putničkog prometa. Radovi su i na graničnom prijelazu Slavonski Brod, smanjen je broj ulaza i izlaza, pa vozače HAK upozorava na gužve i duža čekanja te im savjetuje korištenje susjednih graničnih prijelaza.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:04