INDUSTRIJSKA AKCIJA

'NEMA UZMAKA. IDEMO U ŠTRAJK USRED SEZONE!' Medicinari na nogama zbog smanjenja plaće

Na industrijske akcije potaknulo ih je to što je proglašen ništetnim njihov dosadašnji Kolektivni ugovor te je samo s jednim sindikatom potpisan novi koji im znatno umanjuje prava.
 CROPIX

- Ovog puta uzmaka nema. Idemo u štrajk - poručila je danas čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak. Njezin je Sindikat na današnjoj Skuštini potvrdio odluku o štrajku koju je prije tjedan dana donijelo Glavno vijeće. Točan datum štrajka te njegove modalitete za sada ne otkrivaju, no ne isključuju mogućnost da on bude i tijekom turističke sezone te zajedno sa Sindikatom liječnika koji ga je također najavio. To znači da bi u srcu turističke sezone u štraju moglo biti najmanje 17 tisuća djelatnika u zdravstvu budući da toliko članova okupljaju ova dva sindikata.

Na industrijske akcije potaknulo ih je to što je proglašen ništetnim njihov dosadašnji Kolektivni ugovor te je samo s jednim sindikatom potpisan novi koji im znatno umanjuje prava.

- S Vladom smo potpisali sporazum da do kraja godine neće biti smanjivanja prava medicinskih sestara te da ćemo 1. siječnja 2014. krenuti u novo pregovraanje. Međutim izigrani smo - naglasila je Prašnjak. Iako je pobunjene sindikate resorni ministar Rajko Ostojić pozvao na sastanak u srijedu od njega ne očekuju previše odnosno barem ne takve pomake zbog kojih bi potpuno odustali od štrajka. A njihov je glavni uvjet vraćanje Kolektivnog ugovora koji je proglašen ništetnim.

- Imamo predugo iskustvo pregovoranja da bismo povjerovali kako će nam ministar ponuditi nešto što bi stubokom promjenilo našu odluku o štraju. Dok god veći dio onoga što tražimo ne bude ispnjen, uzmaka nema! Dosta nam je lažnog milosrđa s njihove strane. Više ne pristajemo na mrvice - odlučna je Prašnjak. Eventualno su, otkriva, budu li se pregovori kretali u pozitivnom smjeru štrajk spremni odgoditi za jesen.

- Jer znamo u kakvoj je situaciji država i da puno toga ovisi o turističkoj sezoni pa ćemo nastojati da ne napravimo zastoj - kaže Prašnjak.

Strukovni sindikat oštro se obrušio i na novi KU koji je primjenjuje na sve iako ga je potpisao samo Samostalni sindikat zdravstva koji vodi Spomenka Avberšek.

- Kolektivni o kojem smo pregovarali dvije i pol godine je proglašen ništetnim, a sada je na snazi novi koji je Spomenka Avberšek ispregovarala u tri sata. Taj KU naša prava vraća deset godina unazad, na razinu ispod one koju smo imali 2004. godine - tvrde u Strukovnom sindikatu.

Sindikat liječnika je podsjetimo prije dva tjedna također najavio štrajk zbog ukidanja Kolektivnog ugovora koji je sud proglasio ništetnim radi proceduralnih propusta. Niti oni nisu otkrili točan datum svojih industrijskih akcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:31