RAVNATELJ USKOKA TVRDI:

'Nemamo krticu, uvid u iskaz Branke Pavošević imalo je više od 40 ljudi'

Nakon donošenja naloga o provođenju istrage i nakon što su okrivljenici ispitani, pravo uvida u spis imaju okrivljenici i njihovi branitelji
 Damir Krajač / CROPIX

Odgovorno tvrdim da iz USKOK-a i DORH-a ne cure informacije, izjavio je Slobodnoj Dalmaciji Dinko Cvitan, ravnatelj USKOK-a. Cvitana su na medijsko istupanje ponukala sve češća sumnjičenja da je iskaz Branke Pavošević, bivše HDZ-ove blagajnice, u kojemu tereti dobar dio bivšeg i sadašnjeg stranačkog vrha za nelegalno financijsko poslovanje, u medije dospio iz tijela na čijem je čelu.

− Nakon donošenja naloga o provođenju istrage i nakon što su okrivljenici ispitani, pravo uvida u spis imaju okrivljenici i njihovi branitelji. Uvid u spis obuhvaća presnimavanje, preslikavanje i prepisivanje sadržaja spisa, što okrivljenici i njihovi branitelji uredno koriste − rekao je Cvitan.

− U konkretnom slučaju, u kojemu je saslušana Pavošević, u spisu imamo 17 okrivljenika, koji su angažirali 24 branitelja. Svi su iskoristili pravo uvida, presnimavanja i preslikavanja spisa, dakle, ima ga četrdesetak osoba − istaknuo je prvi čovjek USKOK-a, te zaključio: − Imajući u vidu pravo okrivljenika i njihovih branitelja, neosnovane su informacije o curenju informacija iz Ureda. Svako objavljivanje šteti probicima postupka.

Kako bi USKOK-u štetilo curenje informacija u ovom slučaju?

− Može se dogoditi da ljudi koje zovemo na razgovor prilagođavaju svoj iskaz onome što su pročitali u novinama, što nas može sprječavati u utvrđivanju svih činjenica.

Na temelju čega rezolutno tvrdite da iz USKOK-a ne cure informacije?

− Iz USKOK-a nikada ni jedna informacija nije izišla van, a kamoli sadržaj zapisnika o ispitivanju okrivljenika. Nitko ne postavlja pitanje kako to da iz USKOK-a i DORH-a ne cure informacije u fazi postupka dok okrivljenik nema pravo uvida u spis. Sada provodimo određene dokazne radnje radi utvrđivanja tko je informacije učinio dostupne javnosti. Policiji smo i prije ovog slučaja poslali zahtjeve za kriminalističko istraživanje, ali nemamo rezultata.

U kojim slučajevima?

− U povodu objavljivanja iskaza Mladena Barišića i Nevenke Jurak u dva slučaja, te u povodu objave iskaza Branke Pavošević.

Najavili ste aktivnosti prema osobama koje objavljuju podatke iz izvora bliskih istrazi. Očito aludirate na novinare. Zašto bi novinari morali trpjeti neugodnosti kada u ovom slučaju samo rade svoj posao?

− Danas smo pozvali dvoje novinara i odmah smo im napomenuli da, u skladu sa zakonskim odredbama, ne moraju odgovarati na pitanja vezana uz svoje pisanje. Oni su to pravo iskoristili.

Je li to bilo potrebno?

− Mislim da jest.

Zašto? Novinari su samo radili ono što su trebali, a javnost ima pravo znati.

− Poštujemo pravo javnosti i to je bitno za razvoj demokracije, ali moramo poštovati i sva ostala prava.

Krsnik: Ne vjerujem da informacije cure iz DORH-a

− Najgore je od svega to što su informacije koje dolaze do javnosti neprovjerljive jer su svi sudionici – okrivljenik, njegov odvjetnik i državni tužitelj – obvezni poštovati tajnost postupka. U ovom slučaju postoji veliki broj okrivljenika, pa tako i odvjetnika, što znači da spisima raspolaže popriličan broj ljudi. Ako se itko od njih ogriješi o zakon, mora odgovarati. Moram reći da najmanje sumnjam da informacije cure iz DORH-a, a skandal je utoliko što se informacije u ovoj fazi nikako ne mogu provjeriti − kazao je odvjetnik Krešimir Krsnik.

ORIGINALAN TEKST PROČITAJTE OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 14:04