SABOR>>>>IMA LI REVIZIJA STRANAKA SMISLA?

'Nevjerojatno je da DRŽAVNA REVIZIJA nije mogla ustanoviti niti jednu CRNU TORBU u HDZ-u! Kao da ne živimo na istom planetu!'

Zagreb, 231211.Hrvatski Sabor u nastavku izvanredne sjednice glasuje o povjerenju novoj Vladi Zorana Milanovica. Na slici: buduci ministri. Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Raspravu o nalazu revizije političkih stranaka u 2010. dio zastupnika iskoristio je kako bi opet upozorio na nelegalno financiranje HDZ-a zbog čega je protiv te stranke i podignuta optužnica. Nevjerojatno je, upozorili su Hrvatski laburisiti i HDSSB, da državna revizija nije mogla ustanoviti niti jednu crnu torbu te da stranka koja je pred sudom dobiva uvjetno mišljenje što znači da su imali samo manjih neregularnosti u svom poslovanju.

- Već su uvjetno mišljenje Državne revizije dobili zbog propusta u vođenju knjigovodstva! Prema izvješću revizije prihodi i rashodi stranke su realni i ništa se čudno nije dogodilo kao da ne živimo na istom planetu! – upozorio je Nikola Vuljanić.

Očigledno je, kaže, da državna revizija ne može reagirati na stvarnost nego samo na papire.

- A ako je tako, onda revizija u slučaju političkih stranaka nema smisla – smatra Vuljanić.

Upozorava tako da se u izvješćima revizije ne vidi ništa o – političkom reketarenju, dužnosnicima kojima se novac isplaćuje u kešu, pojedinim strankama koje su u kampanjama potrošile četiri puta više novca nego što su imali.

- Ako stranka koja je pred sudom dobiva uvjetno mišljenje, onda sam ja zabrinut za korisnost ovakvih izvješća. Cijela Hrvatska zna što se dogodlo , a mi vidimo da je HDZ dobio uvjetno mišljenje – naglašava Dinko Burić iz HDSSB-a.

- Mi bi ovdje trebali hvaliti virtulanu stvarnost – dodaje Branko Vukšić iz Laburista.

- HNS-ova Nada Turina Đurić smatra nevjerojatnim da HDZ koji je ukupno 12 godina bio na vlasti nije u stanju sastaviti temeljno financijsko izvješće i ispravne knjigovodstvene podatke.

- Neke stranke nisu potpisale imovinu, neke godinama ne naplaćuju članarinu iako su dužne prema pravilnicima koje su donijele. Vjerojatno zato jer onima koji su bile na vlasti ona nije niti trebala. Očito su imali druge načine financiranja – kaže HNS-ova zastupnica.

Od 11 parlamentarnih stranaka – njih 5 (HDZ, HSS, HSLS, HSU i SDSS) dobili su uvjetno mišljenje što znači da su revizori u njihovom poslovanju u 2010, pronašli određene nepravilnosti, ali ne značajne jer bi inače mišljenje bilo negativno.

- A upravo su to stranke koje su tada činile koaliciju na vlasti – upozorio je Boro Grubišić iz HDSSB-a.

- Laburisti ocjenjuju kako ih rad Državne revizije kad je riječ o političkim strankama podsjeća na ples Morešku koji simbolizira borbu s Maorima.

- Oni ga i danas plešu, mašu sabljama, jako se prijete jedni drugima, viču, ali nitko ne nastrada, nikog ne porežu – opisao je Vuljanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:31