PROGNOZA

NEVRIJEME ZAPRIJETILO HRVATSKOJ Meteorolozi izdali niz upozorenja zbog moguće grmljavinske oluje

 Hanza Media

Subota je u mnogim dijelovima Hrvatske osvanula uz kišno vrijeme, a meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da će cijeli dan biti umjereno i pretežno oblačno, povremenom s kišom.

Kiše će već ujutro biti na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te na zapadu zemlje, a zatim i drugdje, tek rijetko u Slavoniji. Lokalno se očekuju i pljuskovi s grmljavinom, a obilne oborine na Jadranu i područjima uz Jadran. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni.

Na Jadranu će jako, mjestimice i olujno jugo, tijekom poslijepodneva slabjeti. Najviša dnevna temperatura zraka od 14 do 19, a na obali i otocima od 18 do 23 °C.

Meteoalarm je za subotu objavio niz upozorenja. Za Istru, Gorski kotar, Liku i veći dio Dalmacije na snazi je narančasto upozorenje zbog najavljene obilne kiše, grmljavine i snažnog vjetra. Upozorenje narančaste boje upućuje na opasne vremenske uvjete.

Za unutrašnjost Dalmacije kao i šire karlovačko područje te krajnji jug Hrvatske na snazi su žuta upozorenja, koja upućuju na potencijalno opasne vremenske uvjete.

U nedjelju ujutro i prijepodne umjereno do pretežno oblačno, a mjestimične kiše bit će uglavnom u Dalmaciji te na istoku zemlje. Od sredine dana smanjenje naoblake sa zapada.

Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u gorskim predjelima sjeveroistočni. Na Jadranu će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak i bura, a ujutro na krajnjem jugu još može biti juga.

Najniža jutarnja temperatura od 5 do 10, na Jadranu od 13 do 18, u Dalmaciji ponegdje i malo viša. Najviša dnevna uglavnom između 15 i 20, na Jadranu od 19 do 23 °C.

U ponedjeljak i utorak djelomice sunčano, u unutrašnjosti mjestimice magla. Na Jadranu će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak, a duž obale ponegdje bura. Razmjerno toplo.

Na sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a vidljivo je da bi kiše u većem dijelu Hrvatske moglo biti gotovo svaki dan, sve do sljedećeg vikenda, kada bi u najvišim predjelima ponegdje mogla pasti i pokoja pahulja snijega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:54