REAKCIJA SINDIKATA

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja uputio otvoreno pismo Borasu: ‘Čovićev rad je nezakonit‘

Napominju kako je prorektoru Anti Čoviću radni odnos produljen suprotno odredbama važećeg zakona
 Srdjan Vrancic/Cropix

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja uputio je otvoreno pismo rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu u kojemu navode kako je rad prorektora Ante Čovića (71) na Sveučilištu nezakonit. Napominju kako svi važeći propisi potvrđuju da nije moguće produljenje radnog odnosa redovitih profesora koji su 30. srpnja 2013. bili u trajnom zvanju, nakon isteka akademske godine u kojoj su navršili 70. godinu života.

Otvoreno pismo koje potpisuje predsjednica Velikog vijeća Sindikata Vesnica Garašić prenosimo u cijelosti:

"NEZAKONITI RAD PROREKTORA PROF. DR. SC. ANTE ČOVIĆA NA SVEUČILIŠTU U ZAGREBU

Poštovani gospodine rektore, prof. dr. sc. Boras,

na Sveučilištu u Zagrebu, za čiji zakoniti rad kao rektor odgovarate, u tijeku je postupak kojim bi prorektoru prof. dr. sc. Anti Čoviću ponovno mogao biti produljen radni odnos, iako je to već jednom učinjeno protivno važećem Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

U kolovozu 2020. godine uputili smo Vam dopis u kojem smo Vas iz obveze prema članovima akademske zajednice, od kojih su mnogi tražili naše reagiranje, ali i obveze prema cjelokupnoj javnosti, upozorili na nezakonito zapošljavanje prorektora prof. dr. sc. Ante Čovića na Sveučilištu u Zagrebu. Na žalost, na dopis, koji tada nismo dostavljali javnosti, do danas nismo primili Vaš odgovor, niti je situacija u međuvremenu riješena u skladu sa Zakonom budući da prorektor Čović i dalje, nakon isteka akademske godine u kojoj je navršio 70.-u godinu života radi na Sveučilištu u Zagrebu.

Ovim putem Vam se javno obraćamo i još jednom upozoravamo na činjenicu da je prof. dr. sc. Anti Čoviću, suprotno odredbama važećeg Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i Odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske br. U-I-5578/2013, U-I-3633/2014 od 18. srpnja 2014. godine, na Fakultetu Hrvatskih studija gdje je zaposlen na radnom mjestu redovitog profesora u trajnom zvanju kao i na Sveučilištu u Zagrebu gdje je zaposlen na položajnom radnom mjestu prorektora za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, nezakonito produljen radni odnos, a koji nedozvoljeno neprekinuto traje i nakon isteka akademske godine u kojoj je prorektor Čović navršio 70. godinu života.

Neoborive su četiri činjenice:

a) da je Ustavni sud RH dana 18. srpnja 2014. donio Odluku br. U-I-5578/2013, U-I-3633/2014 vezanu za redovite profesore na visokim učilištima koji su na dan 30. srpnja 2013. godine bili u trajnom zvanju, a kojom njihov radni odnos može trajati najdulje do isteka akademske godine u kojoj su navršili 70. godinu, kada taj radni odnos mora prestati;

b) da je Ministarstvo znanosti i visokog obrazovanja u svom Očitovanju Klasa: 040-01/16-01/00008 od 28. rujna 2016. dalo, za redovite profesore koji su na dan 30. srpnja 2013. bili u trajnom zvanju, jasno mišljenje o prestanku njihovog radnog odnosa, najkasnije istekom akademske godine u kojoj navršavaju 70 godina života;

c) da ste kao rektor Sveučilišta u Zagrebu, postupajući sukladno spomenutoj Odluci Ustavnog suda RH i navedenom Očitovanju Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja, u istovjetnom slučaju, dana 3. listopada, 2016. donijeli Odluku, Klasa: 602-04/16-01/21, a kojom ste prof. dr. sc. Vlatka Previšića suspendirali s dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, budući da je nastavio obnašati dužnost dekana i po isteku akademske godine u kojoj je navršio 70. godina života, a Senat Sveučilišta u Zagrebu je Vašu odluku istog dana na svojoj izvanrednoj sjednici i potvrdio;

d) da je prof. dr. sc. Ante Čović na dan 30. srpnja 2013. godine bio redoviti profesor u trajnom zvanju i upravo temeljem te činjenice 2014. godine dobio jednokratno produljenje radnog odnosa na 5 godina, odnosno do isteka akademske godine 2018/2019. u kojoj je navršio 70. godinu života, a kada mu je radni odnos morao prestati. Unatoč navedenom, prof. dr. sc. Čović i dalje je zaposlen kao prorektor Sveučilišta u Zagrebu i profesor na Fakultetu hrvatskih studija.

Ovim putem Vas javno pozivamo da bez odgode ispunite svoju rektorsku dužnost i da, ne samo u slučaju prorektora prof. dr. sc. Ante Čovića, nego i u svim drugim istovjetnim slučajevima postupite sukladno važećem Zakonu, obvezujućoj ustavnosudskoj Odluci, mišljenju Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odluci Senata Sveučilišta u Zagrebu. Svi navedeni izvori potvrđuju da produljenje radnog odnosa redovitih profesora koji su 30. srpnja 2013. godine bili u trajnom zvanju, nakon isteka akademske godine u kojoj su navršili 70.-u godinu života, nije moguće."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 01:56