SENZACIONALAN POČETAK

'NIJE ISTINA DA NAM SEZONA PROPADA! TURISTA NIKAD VIŠE' Dubrovnik, Zadar i Šibenik obaraju svoje rekorde

U tuniskom turističkom mjestu Hammamet, u hotelu Samira Club s tri zvjezdice, za osam dana ljetovanja platit ćete 2189 kuna, u što je uključena i cijena prijevoza avionom. U hotelima sa zvjezdicom više, cijena je 120 kuna veća.

U Hrvatskoj, u hotelu s tri zvjezdice u punoj sezoni u Istri, za puni pansion morat ćete izdvojiti 3500 kuna, na srednjodalmatinskim otocima 3800 kuna, a u južnoj Dalmaciji se mogu pronaći aranžmani s cijenama od 3500 do 4200 kuna.

Za ljetovanje na hrvatskoj obali platit ćete gotovo dvostruko više nego u nekoj sjevernoafričkoj turističkoj destinaciji ili Turskoj, i to ne računajući prijevoz.

Ovisimo o vremenu

Može li Hrvatska, uz mnoga nepovoljna kretanja, i ove godine ostvariti rezultat od 11,8 milijuna turista i 6,8 milijardi eura prihoda? A, pogotovo, može li te brojke povećati za tri posto? Miroslav Dragičević, direktor konzultantske tvrtke Horwath HTL, misli da ne može.

- Mi nemamo dovoljno smještajnih kapaciteta i dodatne ponude koja bi išla prema zahtjevnijim gostima, nego ovisimo o vremenu: pada kiša pa je turista manje - kaže i nastavlja:

- Cjenovno ne možemo konkurirati Tunisu ili Turskoj. Treće, problem je i što smo još uvijek okrenuti sezoni, odnosno ljetu.

Ovaj pad od pet posto u prva četiri mjeseca nije, kaže Dragičević, tragičan. Jedne godine, pojašnjava, zbog kiše ćemo imati slabiji turizam, ali će zato biti više električne energije. Ali upravo ta činjenica da ovisimo o vremenu, mora nas tjerati na dublje strukturne reforme.

20 godine bez reforma

- Vlada i Hrvatska turistička zajednica su toga svjesni i krenuli su u reforme, ali pred njima je težak posao jer su naslijedili 20 godina lošeg upravljanja i izostanka reformi - tvrdi Dragičević.

Prema njegovim procjenama, ove bi godine moglo biti i do 5 posto manje turista , što bi moglo rezultirati gubitkom prihoda od pola milijarde eura! Da bi se te crne prognoze za jedini sektor iz kojega se još znatnije puni proračun uistinu mogle ostvariti, pokazali su nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. U travnju je Hrvatsku posjetilo oko pet posto manje turista, dok pad noćenja iznosi čak deset posto. To znači pad prihoda od 130 milijuna kuna.

Od početka godine do svibnja bilježi se pad noćenja za 1,9 posto, i slab rast broja gostiju od 0,7 posto. To je, prema procjenama stručnjaka, ukupni gubitak od oko 350 do 400 milijuna kuna. No, ta se statistika razlikuje od statistike hotela koje smo kontaktirali. Od 20 hotela 9 nam je odgovorilo, a većina tvrdi da je broj noćenja ili gostiju veći ili isti kao i lani u istom periodu, a rezervacije za ljetne mjesece su u prosjeku na lanjskoj razini ili oko 3 posto veće. Ima ih koji navode porast noćenja veći od 70 posto!

Kao najveće prepreke za još bolje rezultate, gotovo svi su nam hotelijeri naveli ovogodišnji loš raspored blagdana i kašnjenje izdavanja viza za goste iz Rusije i Ukrajine, koje su uvedene ove godine.

- Tijekom ožujka, travnja i svibnja u našim hotelskim objektima bilježimo 53.139 noćenja, što je porast od 19% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prema trenutnom stanju bookinga za lipanj, bilježit ćemo pad od oko 15% što je očekivano s obzirom na raspored blagdana. Stanje bookinga za srpanj i kolovoz neznatno je slabije u odnosu na isto razdoblje prethodne godine - tvrdi Ernest Perić, direktor prodaje i marketinga Hotela Baška.

Čekaju se Rusi i Ukrajinci

- Broj rezervacija za 6. mjesec je očekivano ispod prošlogodišnjeg zbog drukčijeg rasporeda praznika na nama emitivnim tržištima, dok je za ostale navedene mjesece na istoj razini ili čak par postotaka bolji - tvrdi Manuela Kraljević, direktorica prodaje i marketinga Arenaturist hotela u Puli.

U Upravi hotela Solaris u Šibeniku upozoravaju kako je još rano govoriti o rezultatu cjelokupne sezone.

- Za sigurnu projekciju cjelokupne sezone potrebno je pričekati, vidjeti kakvo će biti ostvarenje last minute aranžmana, kao i vidjeti kako će reagirati tržišta Rusije, Ukrajine i ostalih na kojima realnih promjena ima s obzirom na promjene viznih režima - napominju u Solarisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:02