ŠIROK SPEKTAR

Nije lako živjeti u svijetu koji te ne razumije: Broj osoba s ovim poremećajem u Hrvatskoj značajno raste

Na slabu vidljivost takvih osoba u društvu društvo će biti upozoreno i na Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Djevojčica s medvjedićem, ilustracija

 Ambrozinio/Alamy/Alamy/Profimedia/Ambrozinio/alamy/alamy/profimedia

U Hrvatskoj, prema zadnjim podatcima HZJZ-a iz 2022., ima oko 4000 osoba s poremećajima iz spektra autizma, stručnjaci ističu da broj značajno raste, a na slabu vidljivost takvih osoba u društvu bit će upozoreno i na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, u utorak u Centru mladih Ribnjak.

Predsjednik Udruge za autizam Igor Ružić pojasnio je za Hinu da se točan broj ipak ne zna jer je dijagnostika autizma problematična. Navesti točnu brojku je, kaže, teško jer je autizam širok spektar, a neke osobe često dobiju i netočnu dijagnozu.

"Broj osoba s poremećajima iz spektra autizma raste, a autistične osobe slabo su vidljive u društvu te se teško integriraju u zajednicu bez stručne podrške. Veći dio njih treba visoku razinu podrške okoline kako bi vodile relativno normalan život", kaže ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan.

Nije lako živjeti u svijetu koji te ne razumije

"Nije jednostavno biti ni dijete ni odrasla osoba s autizmom i živjeti u svijetu koji te ne razumije, koji je sazdan po nekim njima nerazumljivim principima. Živjeti u društvu koje nedovoljno uočava tvoje mogućnosti i ne pruža ti priliku za dostojanstven život, da budeš ono što jesi, sretan i zadovoljan svojom svakodnevicom, a kamoli da svojim posebnim sposobnostima doprinese društvu i zajednici", izjavila je ravnateljica.

Naglasila je kako nije lako ni roditeljima ni stručnjacima koji se bave autizmom jer nemaju dovoljnu podršku te kako već niz desetljeća Centru za autizam nije omogućen potreban razvoj, stoga očekuju promjene.

"Još uvijek postoji interdisciplinarni jaz i međuresorna suradnja je nedovoljna. Nacionalna politika za sustavno rješenje ne postoji, no naznake boljitka postoje", istaknula je ravnateljica Centra.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježit će se u utorak nizom aktivnosti u Centru mladih Ribnjak i u parku Ribnjak od 9 do 13 sati, najavljuju u priopćenju iz Centra za autizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 07:04