HOĆE LI SE MIJENJATI I USPJEŠNI

'Nije Milanović lud da miče šefa Petrokemije. On je spasio jednu od rijetkih velikih proizvodnih tvrtki'

Podijeljen Nadzorni odbor Petrokemije - predsjednik Klaus i radnički predstavnici nisu poslušali nalog Vlade i podnijeli ostavke

KUTINA - Željko Klaus, predsjednik Nadzornog odbora Petrokemije Kutina i još tri tzv. radnička člana NO Petrokemije , nisu stavili svoje mandate na raspolaganje temeljem zahtjeva Vlade da svi članovi nadzornih odbora tvrtki u većinskom ili pretežitom državnom vlasništvu moraju staviti mandate na raspolaganje.

Za razliku od njih, dva predstavnika mirovinskih fondova i tri koje je temeljem javnog natječaja imenovala Vlada, stavili su svoje mandate na raspolaganje.

Klaus pojašnjava kako on, te još jedan predstavnik sindikata, te predstavnici braniteljskih udruga i radničkog vijeća Petrokemije, u Nadzorni odbor nisu imenovani temeljem niti jednog zakona, da nisu izabrani javnim natječajem, nego su u Nadzornom odboru temeljem Sporazuma Vlade, Petrokemije i Petrokemijinog stožera za obranu tvornice iz 1998. godine, te da se na njih ne odnosi zahtjev iz Vlade.

U Kutini ističu kako za sada nema naznaka da je zahtjev za smjenom članova Nadzornog odbora uvod u smjenu predsjednika Uprave Petrokemije Josipa Jagušta. Tim prije što je Petrokemija pod Jaguštovim vodstvom iz gubitaša u samo godinu dana prerasla u tvrtku koja posluje s velikom dobiti - 114,5 milijuna kuna u devet mjeseci 2011. godine. No strah postoji, jer je, kažu Kutinčani, takva praksa bila uvijek do sada da svaka nova vlast postavlja svoje ljude, pogotovo što je takva najava ministra financija Slavka Linića.

Za razliku od članova svojega sindikata i većine zaposlenih, koji se boje da će Vlada Zorana Milanovića, vodeći se samo političkim motivima da treba maknuti sve kadrove koje je postavila HDZ-ova Vlada Jaranke Kosor, maknuti i one dobre, uspješne stručnjake, kakav je Josip Jagušt, Željko Klaus,predsjednik NO Petrokemije i najpoznatiji hrvatski sindikalac kaže kako se ne boji smjene Josipa Jagušta.

- Nije premijer Milanović lud da miče čovjeka koji je spasio i preporodio jednu od rijetkih velikih hrvatskih proizvodnih tvrtki, koja je uz to i veliki izvoznik. Tim prije što, prema Klausu, Jagušta nije doveo HDZ i Jadranka Kosor, nego su ga doveli sindikati i Stožer za obranu Petrokemije.

- Vlada Jadranke Kosor prihvatila je naš prijedlog i potvrdila Jagušta. Mi očekujemo da će i Vlada Zorana Milanovića prihvatiti naš prijedlog i ostaviti na čelu Petrokemije Josipa Jagušta ne samo ovaj nego još najmanje jedan mandat. I ako to kome što znači u ovoj državi - radnici i sindikati Petrokemije neće dati svojeg direktora, koji je osigurao opstojnost tvrtki i redovitu isplatu plaća, kaže Klaus. Dodaje kako je Petrokemija do sada pokazala da zna braniti svoje interese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:15