BRUNO OREŠAR:

Nije moj posao provjeravati porijeklo novca Hypo banke

Bruno Orešar o anonimnim optužbama da je oprao 30 milijuna eura. Bruno Orešar napominje da je kao izvođač radova plaćen na legalan način
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Bruna Orešara, tenisača i poduzetnika čiji je Orbis Holding glavni izvođač radova, a on sam od prije tri godine i kreditor gradnje Hotela Novi u Novom Vinodolskom, anonimni su izvori iz krugova istažitelja Hypo banke optužili da je na tom projektu oprao 30 milijuna eura .

Komunicirate li s istražiteljima u slučaju Hypo banke?

- Ne. Ali nakon netočnih anonimnih optužbi za pranje novca sam ću zatražiti razgovor. Nisam pod istragom. Nitko me nije zvao. Postoji više interesnih skupina u kojima su ljudi povezani s Hypo bankom i netko od njih će biti kriv za gubitke Hypo banke. Lansirajući takve priče, žele samo skrenuti pažnju sa sebe.

Kako komentirate te anonimne optužbe za pranje 30 milijuna eura?

- To je suludo. Istina je jedino da sam bio jedan od većih klijenata Hypo banke. Najveći dio tih kredita je vraćen. Nikada nisam bio vlasnik Hotela Novi. Vlasnici su bili Gordan Širola i Dario Kožul, a sada je samo Širola. Moja tvrtka Orbis Holding na početku je bila jedan od izvođača, a plaćala nas je Hypo banka iz kredita koji je podigla tvrtka Hoteli Novi d.o.o. uz strogo kontrolirano trošenje od strane Hypo Alpe Adria nekretnina.

Sporazum s Upravom

Pribojavate li se da je netko drugi preko investicije u koju ste uključeni oprao 30 milijuna eura?

- Nema šanse. Oprati novac znači nelegalno stečen novac uložiti u neku investiciju da bi kroz profit izašao legalan. Ja to sigurno nisam radio, a sav novac koji su Hoteli Novi dobili kroz kredite dobiven je legalno i namjenski.

Postoji li mogućnost da ste od Hypo banke dobili ilegalan novac?

- Ne. Ja sam plaćen kao izvođač na legalan način. Nije moj posao da provjeravam porijeklo novca koji banka legalno plasira kroz kredite.

U kakvom ste vi odnosu s Hotelima Novi danas?

- Nekoliko mjeseci nakon što se Hypo banka povukla iz financiranja projekta 2007. vratili su se s prijedlogom da Hoteli Novi isplate kamate na do tada podignute kredite, nakon čega bi Hypo banka nastavila financirati projekt. Kamate su iznosile 5,2 milijuna eura. Tada suvlasnici Širola i Kožul potpisuju sporazum s tadašnjom Upravom Hypo banke u Hrvatskoj u kojem se banka obvezuje na nastavak financiranja projekta nakon uplate kamata. Široli i Kožulu ja posuđujem taj novac i potpisujem isti sporazum s Hypo bankom kao i oni. No, Hypo banka nastavak financiranja nikada nije stavila na dnevni red ni kreditnog i nadzornog odbora. Vrijeme je prolazilo, a radovi tekli.

Kako ste ih financirali?

- Pozajmicama. Prodao sam svoja dva zemljišta pogodna za gradnju šoping centara u Zagrebu i Rijeci međunarodnim investicijskim fondovima. U rujnu 2008., kada je bavarski BLB kupio Hypo banku, ponovno su nam se javili i u prosincu Hotelima odobrili novi kredit, ali nedovoljan za završetak investicije. Naknadno su uvjetovali taj kredit time da nema nikakvih isplata prema Jadrankamenu i tvrtkama povezanim sa mnom.

Prodao zemljišta

Zašto? Ima li Hypo banka nešto osobno protiv vas?

- To morate pitati njih. Ono što je sigurno jest da Hypo nije izgubila ni jednu kunu plasiranu u projekte vezane uz mene, a vjerujem i da neće.

Čekam da mojoj tvrtki plate 37 milijuna kuna

Koliko su vam Hoteli novi danas dužni?

- Orbis Holdingu trenutačno su dužni 37,1 milijun kuna, a meni osobno 8,2 milijuna eura. Nakon što im je Hypo banka odobrila zadnji kredit, koji je bio nedovoljan za završetak investicije, dali su i obećanje da će se isplatiti dugovi prema ostalim dobavljačima, ali to se još nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:48