KIŠA NE PRESTAJE

Nije ni polovica ožujka,a već su zabilježeni rekordi: Na prvom mjestu Varaždin, slijede Krapina i Križevci...

U noći s nedjelje na ponedjeljak u Zadru pala je rekordna količina oborina

Ilustracija

 Luka Gerlanc/Cropix

U noći s nedjelje na ponedjeljak u Zadru pala je rekordna količina oborina koja je uzrokovala velike probleme stanovnicima tog kraja.

Obilne kiše bilo je i u zadnja 24 sata, ali ipak manje nego prijašnje noći. U nekim gradovima, primjerice u Krapini, Križevcima i Varaždinu, pala je rekordna količina oborina.

Nakon 163,6 litre kiše po četvornome metru - rekordne dnevne količine oborine za ožujak od nedjelje ujutro do ponedjeljka u 7 sati u Zadru i okolici - od utorka u 7 sati novi ožujski rekord u 24-satnoj količini oborine u Križevcima iznosi 44,5 mm, u Krapini 50,3 mm, a u Varaždinu 56,8 mm! Naravno, prema vrlo vjerojatnim, ali još neslužbenim podatcima, koje klimatolozi DHMZ-a tek trebaju potvrditi, izvijestio je za HRT meteorolog Zoran Vakula.

S tim su količinama na spomenutim meteorološkim postajama DHMZ-a, vjerojatno i još ponegdje, već nadmašene i prosječne količine za cijeli ožujak, ali srećom - ne i rekordi u ukupnoj mjesečnoj količini oborine za cijeli ožujak, kao što se u ponedjeljak ujutro, nakon samo trećine ožujka, dogodilo u Zadru.

Povremene mjestimične kiše, u višem gorju i snijega bit će i u nastavku utorka, ali sve manje i rjeđe, osim uglavnom u Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će još i u srijedu povremeno padati kiša, dok će u zapadnijim hrvatskim krajevima biti stabilnije i uglavnom suhom, te sunčanije i danju toplije, ali nakon svježijeg i često maglovitog jutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:57