PREUZIMANJE

Nijemci će preuzeti Luku Zadar?

Ingrid Antičević Marinović ponovno je tražila odgovor na pitanje tko je u stvari vlasnik Luke. Je li Nova Ljubljanska banka kupila Luku da bi je dalje prodala?
 Vladimir Ivanov / CROPIX

ZADAR - Zadarska saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović ponovno je tražila odgovor na pitanje tko je zapravo vlasnik Luke Zadar, aktualiziraju ni taj način temu koja se već nekoliko godina proteže bez pravog odgovora.

Prodaja većinskog paketa dionica Luke d.d Zadar bio je i jedan od šlagera predizborne kampanje još u vrijeme parlamentarnih izbora prije dvije godine. Iz SDP-a su stizale optužbe da se radi o čudnim transakcijama u vrijeme kad država priprema realizaciju projekta gradnje trajektne luke Gaženice u koju će se uložiti 236 milijuna eura, ultimativno se tražilo od državnih službi podatke o vlasnicima dionica.

Kalkulacije s Lukom Koper

U HDZ-u su tvrdili da su i oni iznenađeni, te da državno ulaganje u Gaženicu nema veze s privatiziranom tvrtkom ‘Luka’ Zadar.

Dosad se najviše se kalkuliralo s mogućnošću da je zadarsku ‘Luku’ preuzela Luka Koper i da je to neprijateljsko preuzimanje jer Slovencima nije u interesu razvoj hrvatskih luka.

Njemački udio

Međutim u Sloveniji traju rasprave oko namjere Njemačkih željeznica da preuzmu kontrolu nad slovenskim željeznicama i postanu vlasnici većeg dijela Luke Koper.

To znači da priča ide dalje od Slovenije. Nijemci su već prisutni u financiranju izgradnje nove teretene luke Gaženica pa stoga ne bi bilo čudno da žele preuzeti i Luku d.d. koja se bavi teretnim prometom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 21:13