AFERA FIMI-MEDIA

'Nikad nisam čuo za HDZ-ov crni fond. S Fimi medijom bio sam jako zadovoljan!' Današnji svjedok bio je Žužul

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da nikada nije čuo za HDZ-ov stranački crni fond te da je optuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i prije političke karijere bio nadprosječnog imovnog stanja.

Žužul, koji je član HDZ-a od 1992., tvrdi da nikada nije čuo ni da je stranka plaćala "na crno" ili da je bilo kakav novac bio isplaćivan mimo računa, kao što se tvrdi u USKOK-ovoj optužnici.

Bivšeg premijera, kojemu je do ostavke 2004. bio jedan od najbližih suradnika, Žužul je upoznao na početku svoje političke karijere u diplomatskim krugovima. Sanader je, kazao je, bio apsolutni autoritet u stranci, a i prije političke karijere bio je nadprosječnog imovnog stanja.

"Vidio sam da je imao impresivnu zbirku umjetnina, uglavnom hrvatskih autora, vozio je mercedes i živio u kući u Kozarčevoj ulici", posvjedočio je Žužul.

Sa Sanaderom je, tvrdi, bio u prijateljskim odnosima, kao i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić i bivši ministar kulture Božo Biškupić. No, u najužem Sanaderovom krugu nije bio bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, koji je priznao optužbe da je iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi medija izvukao više od 70 milijuna kuna.

Bivši šef diplomacije, koji je iz politike otišao nakon korupcijske afere u koju su bili upleteni članovi njegove obitelji, kazao je i da se s bivšim premijerom razišao jer nije podržavao kandidaturu Jadranke Kosor za predsjednicu države 2005. "Nakon toga rjeđe smo se viđali i više ga nisam posjećivao", kazao je Žužul.

O suradnji s Fimi medijom svjedočio je bivši predsjednik uprave autoceste Rijeka-Zagreb Zlatko Korpar koji je kazao da je ugovor s tom tvrtkom naslijedio od prijašnjeg predsjednika uprave Jurice Prskala.

"Ugovor vrijedan 2,5 milijuna kuna je isticao, a nije bio konzumiran pa sam se obratio svojim stručnim službama da potpišu aneks jer su usluge Fimi medije bile potrebne zbog svečanih otvaranja autodionica", kazao je Korpar.

Posvjedočio je da je tvrtka Nevenke Jurak proslave otvorenja autocesta organizirala i nakon Sanaderovog odlaska s dužnosti kada je na čelo vlade i HDZ-a došla Jadranka Kosor.

"Fimi medija je odradila sve poslove prema ugovoru i bio sam zadovoljan poslom koji su obavili", kazao je Korpar.

I bivši šef Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo rekao je da je bio zadovoljan suradnjom s Fimi medijom. Fond je s tom tvrtkom surađivao 2008. i 2009., a potpisali su, tvrdi, tri ugovora.

Iako tužiteljstvo tvrdi da je i Mladineo sudjelovao u ovoj korupcijskoj aferi, njemu se ne sudi zajedno sa Sanaderom i njegovom bivšom strankom jer se protiv čelnika državnih institucija i tvrtki, iz kojih je navodno izvlačen novac za HDZ-ov crni fond, vode odvojeni postupci.

Mladineo je optužen i da je s vlasnikom tvrtke "Odlagalište sirovina" Mihom Zrnićem Marinovićem Fond oštetio za više od 46 milijuna kuna, no sud je tu optužnicu sredinom siječnja vratio tužiteljstvu na doradu.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak 25. ožujka kada bi trebao svjedočiti bivši ravnatelj policije Ivica Franjić.

Sud je odlučio da će svjedocima obrane Mati Miši Kovaču i Marku Perkoviću Thompsonu, koji se jučer nisu pojavili na sudu, poslati poziv za 2. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:12