ZASTUPNIK MOSTA

NIKOLA GRMOJA 'Fašizaciju nam predbacuju pobornici četničkog pokreta, a iako ZDS vrijeđa osjećaje žrtava u Jasenovcu, HOS-ovci time nisu veličali NDH'

 Dragan Matić / Hanza Media

Mostov zastupnik u Saboru Nikola Grmoja komentirao je za N1 postavljanje ploče s natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu, koja je u hrvatskoj javnosti pokrenula veliku raspravu, ali i zgražanje.

- Stav Mosta je po pitanju totalitarnih režima, posebno ustaškog, jasan. Ne postoji niti jedna relevantna politička opcija u RH koja relativizira ustaške zločine i karakter ustaškog režima. Što se tiče samog spomenika i pozdrava, treba gledati kontekst u kojem je korišten. Radi se o spomeniku koji je podignut poginulim pripadnicima HOS-a i vjerojatno je podignut u tu svrhu. S druge strane, svjesni smo da to vrijeđa osjećaje svih žrtava i njihovih obitelji, svih koji su stradali u logoru Jasenovac. Potrebna je široka javna rasprava, možda i u ovom visokom domu, o obilježjima i pozdravima koje treba zabraniti ili maknuti iz javnog života da ne bi vrijeđali osjećaje naših sugrađana, a tih pozdrava i obilježja je više nego što je sam 'Za dom spremni' - rekao je Grmoja, a piše N1.

Upitan treba li maknuti taj pozdrav, odgovorio je:

- Kontekst je jako bitan, ne radi se o veličanju ustaškog režima. Kad su HOS-ovci to nosili, to je bio jedan ovako žestoki odgovor na velikosrpsku agresiju. Znamo da se tada pretjerivalo i da se na načine koji nisu dopušteni danas dizao moral hrvatskim braniteljima. Isto tako i zvijezdu petokraku moramo gledati u kontekstu u kojemu je korištena. Na primjer, u NOB-u je ona imala i nekakvu pozitivnu ulogu, a pod istom zvijezdom su počinjeni i zločini nakon toga, znamo da je JNA napadala hrvatske gradove pod tom zvijezdom. Ja sam kao povjesničar više puta ponovio, da treba pozvati građane da se tim pozdravom ne iskazuje domoljublje i da se pozdravom 'Za dom spremni' samo može štetiti Hrvatskoj i pogodovati onima koji žele proglasiti fašistima i tvrde da se događa refašizacija društva. Mi vidimo da toga nema nigdje - smatra zastupnik Mosta.

Na pitanje je li mu sporno što je na otvaranju tog spomen-obilježja s tim natpisom bila i načelnica iz redova koalicijskih partnera Mosta, Grmoja je ponovio sve što je kazao o tome da se radi o spomeniku za HOS-ovce i da ima više različitih pozdrava koji vrijeđaju, pored "Za dom spremni" i da se treba voditi javna rasprava o zabrani takvih simbola i pozdrava. Budući da već postoji odluka Ustavnog suda, koja zabranjuje "ZDS", Grmoji je postavljeno pitanje treba li uskratiti taj pozdrav i toj udruzi.

- Zalažem se za široku javnu raspravu u kojoj bismo razmotrili sve pozdrave i obilježja, koja mogu uvrijediti osjećaje naših sugrađana. Nisam siguran da će zabrane riješiti te probleme, već edukacija. Kad sam nastupio pedagoški u jednom navratu, optužen sam da relativiziram stvari. Ne, smatram da sama zabrana ne rješava stvari i da građanima treba poručiti da korištenjem takvih pozdrava ne iskazujete domoljublje, već štetite Hrvatskoj - kazao je.

Na pitanje kako će se postaviti prema prijedlogu oporbe da se ta ploča ukloni, Grmoja je kratko odvratio - "vidjet ćemo".

- Bilo kakvi daljnji potezi koji će dodatno uzburkati strasti neće donijeti rješenja. Mislim da treba na racionalan i miran način, bez velikih tenzija razgovarati i vidjeti kako smanjiti te incidente. Nema nikakve priče, što možemo čuti iz Srbije, o pojavi fašizma u Hrvatskoj. Toga nema u mainstreamu, u hrvatskom parlamentu, to ni jedna ozbiljna opcija ne zagovara, dok su oni koji nam prigovaraju bili pobornici, a i dalje su, četničkog pokreta - rekao je Grmoja.

Na ponovno pitanje smije li udruga nastaviti koristiti taj pozdrav, Grmoja je rekao:

- To je dopušteno, sada, Ministarstvo je to dopustilo, jer su ga koristili u drugom kontekstu od onog koji je nedopustiv - kaže Grmoja, ponavljajući da se pozdravom radi šteta Hrvatskoj.

Novinarka ga je zatim zamolila za pojašnjenje, budući da je s jedne strane siguran i misli da se pozdrav ne smije koristiti, ali s druge strane, ono možda može biti korišten na način kako ga koristi spomenuta udruga.

- Ne, ne kažem da možda može, nego da treba razgovarati. Ja nisam pobornik zabrana, već edukacije, jer mislim da jedino tako se te pojave mogu iskorijeniti, a one nisu učestala pojava u Hrvatskoj, već sporadični incidenti - odvratio je Grmoja.

Budući da ministar uprave Ivan Kovačić dolazi iz redova Mosta, Grmoja je upitan što će on učiniti sad kad su sve oči uprte u njega.

- Ne vidim zašto bi sve oči bile uprte u ministra uprave. Ministarstvo je već prije potvrdilo to i donijelo da se slaže s tim. Ako bude takva odluka vlade u cijelosti i konsenzus u ovom visokom domu, onda nakon široke javne rasprave možemo razmišljati o potpunoj zabrani nekih obilježja - rekao je Grmoja i ponovio treći puta da ne vidi nikakvu fašizaciju hrvatskog društva, jer ustaški režim osuđuje predsjednica, premijer, predsjednik Sabora i zastupnici. Za kraj je i četvrti puta dodao kako ne vidi nikakvo bujanje fašizma u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:08