PJEVAČ NA SUĐENJU

'NITKO MI NIJE DAO NI PONUDIO 515.000 EURA' Thompson se šokirao na sudu

 Damjan Tadić / CROPIX

Nitko mi nije ni dao ni nudio 515.000 eura. To je za mene bio šok i iznenađenje kad sam čuo izjave gospodina Barišića. Od tada sam imao puno problema i neugodnosti. Ne znam od kud mu motiv jer se mi ne znamo, uopće se ne poznajemo - izjavio je danas poznati pjevač Marko Perković Thompson svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalim optuženicima u aferi Fimi Media.

Thompson je priznao da je 2007. godine bio u Carinskoj upravi u Zagrebu, ali je ustvrdio da razlog tome nije bila, kako je u svojoj obrani ispričao bivši ravnatelj Carine i rizničar HDZ-a, više od pola milijuna eura teška nagrada za nepjevanje u predstojećoj predizbornoj kampanji HDZ-ovih političkih protivnika.

- U Carini sam bio jednom, mislim da je to bio šesti mjesec 2007. godine. Došao sam na zamolbu fra Slavena Milanovića da tamo odnesem neke CD-e, sličice i karte. Bilo je to uoči mog maksimirskog koncerta. Tada je izišao moj novi CD i imao sam turneju. Često su me pozivali da posjetim razne ustanove, vrtiće, škole. Ne sjećam se jesam li u Carini uopće bio kod gospodina Barišića. Znam da sam potpisivao CD-e i karte, slikao sam se s nekim ljudima - istaknuo je svjedok.

Odgovarajući na daljnja pitanja obrane, naveo je kako je te godine, ali još u ožujku, kupio zemljište u Remetama zajedno s dva svoja partnera. Istaknuo je kako tamo nije planirao graditi obiteljsku kuću, nego da je zemljište kupljeno za komercijalnu namjenu. Stan u Radničkoj, kazao je, kupio je u jesen 2009. godine.

Perković je negirao da je ikada kasnije bio u Carini, a odgovarajući na upit tužiteljice Željke Mostečak kazao je kako je Porezna uprava provela nadzor njegova poslovanja u 2007. godini i utvrdila nesrazmjer.

- Moram dodati da je nesrazmjer utvrđen na jedan pomalo čudan način. Porezna uprava nije prihvatila dokumente o kupnji ovog zemljišta, ugovore koja sam ja potpisao zajedno s partnerima te je razrezala porez bez toga - izjavio je Perković dodajući da je njegov prigovor odbijen tako da je porezno rješenje prema kojemu je morao platiti 1,3 milijuna kuna postalo pravomoćno i PU mu je prijetila ovrhom. No, napomenuo je da zbog toga čeka početak postupka pred Upravnim sudom.

Tužiteljica Mostečak predala je sudu kompletnu dokumentaciju o poreznom nadzoru svjedokova poslovanja za 2007. godinu, te je predložila da se, radi dovođenja u pitanje vjerodostojnosti njegova iskaza, pročita kao dokaz. Tome se usprotivila Sanaderova obrana, a sud će odluku donijeti naknadno.

Danas je ispitan i bivši predsjednik HSU-a Vladimir Jordan koji je također demantirao da je primio pola milijuna kuna iz crnog fonda HDZ-a 2007. godine, a ispitan je i prijašnji predsjednik Nadzornog odbora HDZ-a Marko Širac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:13