MERKEL U HRVATSKOJ

'Njemačka ima stalan interes za gospodarsku suradnju. Naši investitori čekaju!'

 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Puno lijepih riječi zbog završetka pregovora i provednih reformi, ali i poruka kako se one moraju nastaviti te kako za jačanje gospodarske suradnje između Njemačke i Hrvatske treba jačati trasparetnost i pravnu sigurnost.

Tako bi se mogao sažeti prvi posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj. Čelnica jedne od najvažnijih država EU i jedne od najjačih svjetskih ekonomija imala je jednoiposatni susret u Banskim dvorima gdje je u četiri oka razgovarala s premijerkom Jadrankom Kosor, ali i s našim izaslanstvom a zatim se uputila na Pantovčak gdje ju je primio predsjednik Ivo Josipović. Merkel je ponovila je svoje zadovoljstvo zbog završetka pristupnih pregovora zbog koge Hrvatska može biti primjer svima u regiji.

- U Hrvatsku dolazim na 20. godinu nezavisnosti i nakon što ste završili pregovore. To je ogroman uspjeh za koji je zaslužna cijela Hrvatska, Vlada, a posebno premijerka - rekla je Merkel koja 'vjeruje da će i referedum za pristupanje EU dobro ispasti' iako je u tom pregovaračkom procesu bilo teških trenutaka zbog čega su 'mnogi građani izgubili vjeru'.

Premijerka Jadranka Kosor njemačku kancelarku dočekala je uz najviše državničke počasti, uz crveni tepih i počasnu bojnu zahvalila joj se na podršci Njemačke, a dobrodošlicu zaželjela uz 'Draga Angela'.

Premda je Merkel opet pohvalila način na koji smo riješili spor sa Slovenijom, ispunili pregovaračka poglavlja te posebno borbu protiv korupcije i organiziranog krininala u kojima su, kaže, napravljeni veliki koraci, nije zaboravila poslati jasnu poruku: taj put morate nastaviti!

Kad je o gospodarskoj suradnji riječ Merkel je također bila izravna i nekoliko je puta ponovila koji su nužni preduvjeti kako bi Nijemci ulagali u našu zemlju.

- Njemačka ima stalan interes za dobrom gospodarskom suradnjom. Puno toga će ovisit o Hrvatskoj da bi se gospodarstvo razvijalo. Njemačkim investitorima najvažniji su transparetni javni natječaji i pravna sigurnost. Nakon dobrih iskustava kreće dobar glas i definitivno raste povjerenje u Hrvatsku - objasnila je.

Kosor je potvrdila kako će razgovore o investicija i gospodarskoj suradnji nastaviti i za svačanom večerom koju je premijerka pripremila za visoku gošću, a na kojoj su osim ministara vanjskih poslova Jandrokovića, gospodarstva Popijača te ministra obrane Božinovića bio i potpredsjednik Vlade zadužen za investicije Milošević.

- Na dodatnom jačanju suradnje naši će suradnici raditi i dalje. Posebno na projektima energetike i infrasutkrute - istaknula je Kosor koja je spomenula samo dva projekta koja radimo u suradnji s njemačkim investiorima: vjerotroelektrane Vrataruša iznad Senja teške 70 milijuna eura te Luku Gaženicu u Zadru od 236 milijuna eura.

Merkel je najavila kako će na jesen u Zagreb doći predsjednik Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma kako bi razgovarao o jačnju gospodarske suradnje.

Posebno je Merkel pohvalila jačanje fiskalne odgovornosti u Hrvatskoj. Premijerka je naime, upoznala njemačku kancelarku sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti te planovima da deficit proračuna do 2014. padne na 1,6 posto. Za Merkel je to odličan put jer će, kaže, na taj način već ulaskom u EU Hrvatska ispuniti uvjete iz Pakta o stabilnosti.

- Nove zemlje članice vidjele su da se danas pregovori vode teže nego prije. Prekomjerno zaduživanje nije dobro niti za EU niti za državu članicu koja se zadužuje. Zato je smjer kojim ide Hrvatska dobar, razuman i pametan. To pozdravljam - naglasila je Merkel.

Premijerka Kosor ne očekuje da će njezin posjet Kosovu pogoršati odnose sa Srbijom

- Na Kosovo idem radi jačanja gospodarske suradnje. Sigurna sam da u Beogradu to razumiju i da ćemo nastaviti dijalog i njegovanje dobrosusjedkih odnosa. Ne bi bilo dobro da postvaljamo neke uvjete u odnosu na neke treće zemlje - rekla je predsjednica Vlade odgovarajući na novinarska pitanja na press-konferenciji s kancelarkom Merkel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:29